Никога не правете тези 5 неща преди лягане

сън

Близо 73% от хората твърдят, че имат проблеми със съня от време на време, а на 27 на сто всяка нощ им е трудно да заспят. Това обаче невинаги се дължи на здравословни проблеми. Някои вечерни навици също могат да влошат сериозно качеството на съня, пише BrightSide. Ето защо никога не правете тези няколко неща точно преди лягане:

1. Пушене.

Никотинът, подобно на кофеина, има стимулиращ ефект върху тялото. Ускорява сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и мозъчната активност. Всичко това вреди на добрия сън. Разбира се, най-препоръчително е да откажете пушенето, но ако не можете – нека последната ви цигара за деня да е поне 1,5 – 2 часа преди лягане.

2. Трениране.

Да, спортуването има положителен ефект върху съня, кара ни да заспиваме по-бързо и ни освобождава от стреса. Но само ако се прави поне 3 – 4 часа (някои специалисти дори препоръчват 6) преди лягане.

3. Пиене на голямо количество вода.

Малко вода преди сън е добре за тялото, но много ще ви накара да ставате посред нощ до тоалетна и ще ви докара торбички под очите на сутринта.

4. Използване на електронни устройства.

Оставете лаптопа и телефона настрана поне 30 мин. преди лягане. Иначе натоварвате много очите и мозъка си.

5. Много горещ душ.

Погрешна е представата, че горещият душ или вана ни помага да заспим. Всъщност това, което помага, е разликата в температурите. Ако се чувствате твърде енергични, си вземете студен душ или поне да е само топъл. Горещият душ е вреден и за кожата.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Как са се будели хората преди будилникът да бъде изобретен

Всеки прави това вечер, преди да заспи, без да осъзнава, че с тялото му се случва нещо ужасно

Липсата на сън има същия ефект като прекаляването с алкохол

5-те кошмара, които най-често сънуваме и какво означават те

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.