Никола Тесла – ученът, който изпревари времето си

Никола Тесла – повечето хора са чували името му, но малцина знаят много за мястото му в съвременната наука и технология. Това е геният, който знае 8 езика, произвел е първият мотор, който работи на променлив ток, разработил е основната технология за безжична комуникация на дълги разстояния, притежава около 300 патента. С две думи – един учен, който наистина изпреварва времето си.

76-тата годишнина от смъртта на Тесла на 7 януари 2019 г. осигурява възможност за преглед на живота на човек, който дойде от нищото, но все пак стана световно известен; твърди се, че е посветен единствено на откритието, но се радва на ролята на шоумен; привлича вниманието на много жени, но никога не е женен; генерира идеи, които трансформират ежедневния живот и създаде множество неща, но умира почти без пари.

Ранните години

Тесла е роден в днешна Хърватия през една лятна, но гръмотевична нощ на далечната 1856 г. Докато се раждал в небето имало толкова мълнии, че акушерката коментирала: „Той ще бъде дете на бурята“, а майка му се противопоставила пророчески – „Не, на светлината“.

Като ученик Тесла показвал такива забележителни способности да изчислява математически уравнения, че учителите го обвинявали, че преписва. По време на юношеските си години той сериозно се разболял от холера, а след като се възстановил, баща му изоставил искането си Никола да стане свещеник и се съгласил той да започне да посещава инженерно училище.

Въпреки че бил изключителен студент, Никола Тесла накрая се оттеглил от политехническото училище и в крайна сметка започнал да работи за Continental Edison Company, където се занимавал с електрическо осветление и двигатели. В желанието си да се срещне сам с Едисън, Тесла емигрирал в САЩ през 1884 г. и по-късно твърдял, че му е била предложена сума от 50 000 щатски долара, ако може да реши редица инженерни проблеми, пред които е изправена компанията на Едисон. След като постига този подвиг, Тесла не получил възнаграждението, с мотива, че това е било просто шега.

Разочарован, след 6 месеца той напуснал компанията. Тогава Тесла развил отношения с двама бизнесмени, а скоро след това с тяхна помощ основал Tesla Electric Light and Manufacturing. Той регистрирал редица електрически патенти, с които упълномощил компанията. Когато партньорите му решават, че искат да се съсредоточат изключително върху доставката на електроенергия, те вземат интелектуалната собственост на компанията и основават друга фирма, оставяйки Тесла без нищо. Той е принуден да започне работа като копач за два долара на ден, измъчван от усещането, че ще прахоса напразно таланта и образованието си. Но за щастие, това не се случва.

Успехът му като изобретател

През 1887 г. Тесла се срещнал с двама инвеститори, които се съгласяват да подкрепят създаването на Tesla Electric Company. Той създава лаборатория в Манхатън, където разработва асинхронния двигател с променлив ток, който решава редица технически проблеми, довели до други проекти. Когато Тесла демонстрира устройството си на инженерна среща, компанията на Уестингхаус се съгласява да лицензира технологията, като предоставя авансово плащане и възнаграждения за всяка конска сила продаден електрически ток.

Патентите на Тесла стават причина за индустриална война или т. нар. „война на токовете“. Томас Едисън популяризирал пряк ток, твърдейки, че е по-безопасен от променливия ток /АС/. Джордж Уестингхаус подкрепял АС, тъй като можел да предава мощност на дълги разстояния. Тъй като двамата си подбивали цените един на друг, Уестингхаус не успял да натрупа капитал. Той обяснил трудността си и помолил Тесла да му продаде патентите си за еднократна сума, на която Тесла се съгласил.

На световната Колумбийска изложба от 1893 г. в Чикаго постигат успех и двамата. Уестингхаус тогава помолил Тесла да помогне за снабдяването с енергия на панаира, на който да демонстрират достойнствата на АС. Тесла помогнал за осветлението, като осигурил повече електрически крушки, отколкото можело да се намерят в целия град Чикаго, и удивил публиката с различни чудеса, включително електрическа светлина, която не изисквала никакви кабели. По-късно Тесла помогнал на Уестингхаус да спечели договор за генериране на електрическа енергия в Ниагарския водопад, помагайки за изграждането на първата широкомащабна електроцентрала в света.

Предизвикателствата по пътя

Тесла среща много препятствия. През 1895 г. лабораторията му в Манхатън е опустошена от пожар, който унищожава неговите бележки и прототипи. В Мадисън Скуеър Гардън през 1898 г. той демонстрира безжично управление на лодка, след което е измамен. Скоро след това той насочва вниманието си към безжичното предаване на електрическа енергия. Вярва, че неговата система може не само да разпространява електричество по целия свят, но и да осигурява безжична комуникация по целия свят.

В опит да изпробва идеите си, Тесла построил лаборатория в Колорадо Спрингс, където при един от експериментите си, причинил регионално прекъсване на електрозахранването. Тесла също така открил сигнали, за които твърдял, че произхождат от необикновени източници. През 1901 г. той убедил Дж. П. Морган да инвестира в изграждането на кула на Лонг Айлънд, за която смятал, че ще оправдае плана му за електрифициране на света. И все пак мечтата на Тесла не се осъществила, въпреки че Морган скоро спечелил финансиране за проекта.

Morkadis

През 1909 г. Маркони получава Нобелова награда за развитието на радиото. През 1915 г. Тесла безуспешно съди Маркони, твърдейки, че нарушава патентите му. Същата година се носят слухове, че Едисон и Тесла ще споделят Нобеловата награда, но това така и не се случва. Според предположенията причината е взаимната им неприязън. Въпреки това, Никола Тесла е получил множество отличия и награди, включително, по ирония на съдбата, и от Американския институт на инженерите по електротехника – Едисън Медал.

Странности

Тесла бил забележителен човек. Той имал фотографска памет, която му е помагала да запомни цели книги и да говори на осем езика. Той също така твърдял, че много от най-добрите му идеи идвали изведнъж и че е видял подробни снимки на много от неговите изобретения в съзнанието си, преди да се заеме с изграждането на прототипи. В резултат на това той не е изготвял първоначално чертежи и планове за много от своите устройства.

Строен и елегантен, Тесла бил популярен сред жените, макар че никога не се е женил, твърдейки, че безбрачието играе важна роля в творчеството му. Може би заради почти фаталната си болест като тийнейджър, той се страхувал от микроби и спазвал много строга лична хигиена, вероятно бариера за развитието на междуличностните отношения. Той също имал необичайни фобии, като отвращение към перлите, което го отблъсквало от жена, която ги носи.

Никола Тесла смятал, че най-великите му идеи идвали, когато бил сам. И все пак той не бил отшелник, общувал с много от най-известните хора на своето време, присъствал на елегантни вечери, на които понякога самият той бил домакин. Тесла се радвал на репутацията не само на велик инженер и изобретател, но и на философ, поет и ценител. На 75-тия си рожден ден той получил поздравително писмо от Айнщайн, което било публикувано по-късно на заглавната страница на списание Time.

Последните години на Тесла

Тесла се славел като луд учен. Той твърдял, че е разработил мотор, който се движи по космически лъчи; че работи върху не-айнщайнова физика, която ще осигури нова форма на енергия; че е открил нова техника за фотографиране на мисли; и че е разработил нов лъч, редуващ последователно лъч на смъртта и лъч на мира, с много по-голям военен потенциал от Нобеловите муниции.

Тесла прекарал по-късните си години, като се местел от едно място на друго, оставяйки неплатени сметки. В крайна сметка той се установил в хотел в Ню Йорк, където наемът му се плащал от Westinghouse. Живеейки сам, той посещавал местния парк, където редовно хранел гълъбите, към които имал специален афинитет. На 7 срещу 8 януари 1943 г. той умира от сърдечна недостатъчност, като два дни по-късно е намерен в стаята си от 86-годишна хотелска прислужница.

Днес Тесла все още не е забравен. Летището в Белград носи неговото име, както и най-известният електромобил в света, а магнитното поле на ЯМР скенерите се измерва в „тесла“.

Изобретателят Тесла превъзхождал величината си, за да донесе светлина на земята, но необичайните му мисли и навици в крайна сметка довели до падението му. Отишъл си беден и самотен, но оставил в наследство своя революционен принос в областта на електричеството и магнетизма.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

Лъчът на смъртта – последното изобретение на Тесла

Как да спим като Леонардо да Винчи и Никола Тесла

Това е последната снимка на Никола Тесла! Конспирациите за смърт му не секват

Заговорът срещу Тесла и безплатното електричество

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.