Нова опасност пред бъдещ полет на хора до Марс

Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат посоката на кръвообращение в горната част на телата на астронавтите. Това пише в изненадващите резултати от проучване на НАСА, съобщава NBC.

Откритието е важно с оглед плановете да бъде осъществен полет до Марс и други дългосрочни мисии.

И досега беше известно, че прекарването на продължителни периоди в безтегловност има отражение върху здравето на хората, като загубата на мускулна маса и повишаване чупливостта на костите.

Новото откритие, обаче, е неочаквано. Досега не беше известно, че безтегловността може да има такова отражение върху кръвообращението.

Изследването е базирано на наблюдение на 11 здрави астронавти, прекарали на борда на Международната космическа станция поне 6 месеца. Изследванията били направени с ултразвук на 50-я и 150-я ден от престоя им в безтегловност, както и 40 дни след завръщането на Земята.

Седем от единадесетте астронавти показали бавно или дори обратно по посока кръвообращение в лявата вътрешна югуларната вена, главен кръвоносен съд в шията, който източва кръвта от мозъка, лицето и врата. Един от астронавтите имал и съсирек в югуларната вена, а у друг бил открит частичен съсирек.

„Не очаквахме да открием стазис или дори обърнат поток. Това е много необичайно. На Земята веднага бихме заподозрели тумор или някаква друга драстична причина“, казва Майкъл Стенгър, съдов хирург, работещ за НАСА.

Откритието не означава автоматично край на дългите престои в безтегловност. Според експерти то показва, че трябва да се разработят процедури и лечения, включително интравенозни, които да се справят с проблема.

Това отражение върху здравето на астронавтите поставя под съмнение дали е възможно да се извърши полет до Марс с човек на борда. Неговата продължителност трябва да е поне 8 месеца, припомня БГНЕС.

„Потенциално, това е голям проблем. Съсирек във вътрешната югуларна вена може да тръгне към белите дробове и да предизвика белодробна емболия. Това е много опасно и ако се случи на дълъг полет ще е истинско бедствие“, казва доктор Андрю Файнберг, преподавател по медицина в университета Джон Хопкинс.

Изследването, което направи новото откритие, започнало преди 7 години, когато НАСА решили да идентифицират проблема, от който се оплаквали астронавтите, след дълъг престой в безтегловност. Почти всички съобщавали, че виждат размазано, като в някои случаи това продължавало и след завръщането на Земята.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Бивша служителка на НАСА: Видях как хора се разхождат на Марс през 1979 г.

Ето защо един ден Земята може да заприлича на Марс

Учен в НАСА: Скоро ще открием живот на Марс, но човечеството не е готово да го приеме

Първият човек на Марс ще е жена

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.