Новооткритата Драконова дупка е най-дълбоката синя дупка на планетата

Сините дупки са рай за гмуркачите и учените, макар и по различни причини. За дълбочинния гмуркач това е несравнимо приключение; за ученият е поглед към миналото и бъдещето. Тези дупки са много дълбоки и на дъното им не достигат нито кислород, нито светлина – една от най-суровите среди за живот, съществуващи на планетата. Преди две години китайски учени откриват най-дълбоката синя дупка досега – Драконовата дупка. Освен първоначално топографско изследване, тя все ще не е проучвана.

Драконовата дупка се намира на 25км от рифа Дискавъри в Южно китайско море и е най-дълбоката по рода си. Смята се, че достига до 301.19м, надминавайки Синята дупка на Дийн в Бахамите с почти 100м.

Рифът Дискавъри е част от острови Парацел – група от 130 острова, рифа и плитчини в Южно котайско море, разпръснати на площ от 15 000кв.км.

Учените са проучили синята дупка през 2016г и са изчислили дълбочината й на приблизително 300.89м. Допълнотелно изследване през 2017г с помощта на професионален подводен робот разкрива, че дълбочината й е 301.19м. Формата на дупката прилича на балетна обувка, като най-широката й част е 162.3м, а най-тясната – 26.2м. Синята дупка има обем от почти 500 кубични метра.

Сините дупки са се образували в следствие на ерозия, когато морското ниво на Земята е стигнало до 120м по време на предишни ледникови епохи. Когато ледът се е разтопил, те са се напълнили с вода.

Тези дупки са много ценни за учените, тъй като им дават информация за геоложкото минало на Земята. През ледниковите периоди, ледените покривки на Европа, Северна Америка и Сибир са достигали дебелина до 4км. За разлика от карстовите фунии, сините дупки не са напълно вертикални. Понеже те съдържат както солена, така и сладка вода, корозията се случва където двете се срещат. Това създава хоризонтални пещери или „ръкави“. Тези ръкави могат да са много дълги, като един от най-дългите е в Бахамите – 762м.

Драконовата дупка не разполага с никакви отворени, хоризонтални пещери, които да пропускат океанските приливи и отливи, поради което е много дълбока и изолирана, а на дълбочина под 80м дори липсва кислород.

Това обаче в никакъв случай не е проблем за развитието на живот. В други подобни сини дупки са открити анаеробни бактерии, както и доста фосили, напълно запазени в безкислородната вода.

Учените изучават тези форми на живот, за да разберат по-добре възможността подобни да съществуват и на далечни планети и луни.

инфо: neobiknoveno.com

Вижте още:

Ман О Уми – Дяволското море

„Заявявам, че Земята е куха и обитаема отвътре“

Уникалният подводен свят на океана

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.