Ново 20 за хората, които пият ежедневно кафе! Оказва се…

pixabay.com

Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers of Aging Neuroscience

Учени от Австралия установиха, че тези, които пият кафе ежедневно, имат по-нисък риск от развитие на когнитивно увреждане с възрастта, пише zdrave.to

Това се дължи на факта, че амилоидните протеини се натрупват в мозъка им по-бавно.

По-специално, учените анализираха данни от мащабно проучване на университета Едит Коуън, което се провеждаше в продължение на 10 години. Експертите установиха връзка между консумацията на кафе и важни маркери, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

„Открихме, че участниците с по-висока консумация на кафе имат по-нисък риск от развитие на леки когнитивни увреждания, често предшестващи болестта на Алцхаймер и самата болест на Алцхаймер“, каза водещият автор д-р Саманта Гардънър.

Резултатите от проучването показват, че за тези, които обичат кафе, областите на мозъка, отговорни за изпълнителните функции (планиране, самоконтрол, внимание), е по-малко вероятно да се променят с течение на времето.

„Кафето може да бъде особено полезно за възрастни хора, които са изложени на риск от когнитивен спад, но нямат симптоми. Това е просто нещо, което хората могат да променят. Може би можем да разработим насоки, които хората да следват на средна възраст и да се надяваме, че това ще има дълготраен ефект. ефект“, обяснява Гардънър.

източник: blitz.bg / zdrave.to

Вижте още:

Чай или кафе: 7 неща, които любимата ти напитка разкрива за теб

Прекаленото количество кафе може да увреди мозъка

До три чаши кафе на ден влияят благотворно на нашето здраве

10-те най-скъпи сорта кафе в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.