Нов спектрометър ще издирва извънземен живот

космос

Спектрометърът “Еспресо“ в северната част на Чили ще бъде с невиждана досега прецизност. Мисията му е да търси подобни на Земята планети, предаде БНР.

През октомври той ще стане най-добрият помощник на астрономите, които търсят извънземен живот , предаде Франс прес. Спектрометърът е инсталиран в пустинята Атакама, на 1200 км от чилийската столица Сантяго, откъдето ще изследва зона в небето, която е напълно безоблачна през по-голямата част от годината. Очаква се, че до 2020 г. в северната част на Чили ще са концентрирани 70 процента от глобалната астрономическа инфраструктура.

По този начин ще се увеличи вероятността да бъдат открити планети, чиито маса и размери са сходни с тези на Земята, а условията там са подходящи за живот, каза италианският астроном Гаспаре Ло Курто от Европейската южна обсерватория. Като анализира скоростта на звезда, спектрометърът ще може да установи дали около нея кръжи планета, а след това да изследва атмосферата й.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Кинжалът на Тутанкамон се оказа с извънземен произход

Човешките ДНК са с извънземен произход, според Нобеловия лауреат Франсис Крик

Как ще реагира човечеството на новината за извънземен живот? Психолозите имат предположения

Кищимската мумия – доказателството за извънземен живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.