„Нощните вещици” – бича на нацистите

Чували ли сте за нощните вещици? Не, не говорим за приказните същества от приказките, които размахвали своите пръчици и извършвали вълшебства. Става въпрос за нещо съвсем различно. Бича на нацистите. Нека поясним – Нощните вещици, известни на руски като „Ночные ведьмы”, а на немски като „Nachthexen”, са жените-авиаторки от 588-ми нощен бомбардировъчен полк. Малко по-напред във времето започнали да се прочуват и като 46-ти Тамански гвардейски нощен бомбардировъчен авиационен полк на съветските военновъздушни сили.

Полкът през 1942 г. Снимка: Уикипедия

Жените винаги са били подценявани. Мъжете пък винаги са се смятали за нещо по-висше. Затова и дълго време жените не можели да бъдат част от боевете – това обаче се променило след 8 октомври 1941 г. На този ден Сталин издал заповед, с която били създадени 3 военновъздушни единици с женски състав – ето как се появил 558-ми полк. След създаването му от майор Марина Раскова, ролята на негов глава поела майор Евдокия Бершанская. Полкът се събира през 1942 г. в Енгелс – там идват близо 400 доброволки на възраст от около 20 години.

Командирът на 46 гвардейски авиополк майор Евдокия Бершанская в предната кабина на самолета Поликарпов У-2LNB.

Каква роля изпълнявал полкът? В своята същност той бил създаден за извършването на мисии за прецизно бомбардиране и бомбардиране, чиято основна задача била тормоз срещу немската армия в периода от 1942 г. до края на войната. Максималният състав на полка включвал 40 двучленни екипажа. Зад гърба си имат повече от 23 000 мисии – като това са 26 000 запалителни снаряда и над 3000 тона бомби. Освен това Нощните вещици могат да се похвалят, че са най-награждаваната бойна единица, която е съставена изцяло от представителки на нежния пол в съветските военновъздушни сили. Към края на войната повечето пилоти от полка имат повече от 800 мисии – тук ще отбележим, че 23 от тях са получили званието „Герой на Съветския съюз“, а 32 техни членове загубват живота си по време на войната.

46-ти „Тамански“ гвардейски бомбардировъчен авиационен полк

Създадените през 1928 г. биплани Поликарпов По-2, са предназначени да бъдат обучителни самолети (от тук и неговото обозначаване с „У“ като учебен) и за пръскане на посеви се използват за летене от вещиците. Те имат и специална версия Поликарпов У-2ЛНБ (ЛНБ: Лек Нощен Бомбардировач), която се използва за нощни атаки и са може би най-произвежданите дървени тела на самолети в цялата авиационна история. Тъй като капацитетът на самолетите включва максимум по шест бомби едновременно е било необходимо да се правят по 8, а дори и повече мисии всяка нощ.

Известният командир Надежда Попова извършва общо 852 мисии – в един от случаите прави 18 мисии за една нощ, всяка една, от които е успешна. В пълно противоречие с факта, че самолетите са бавни и остарели, си остават изключително маневрени. Предимството им е, че максималната скорост, до която достигат пак е по-ниска от най-ниската възможна скорост на Месершмит Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190. Така се оказва, че немските пилоти нямат никакъв шанс срещу тях. Единственото изключение е немския ас Йозеф Коциок – той успял да накара руския полк да се приземи за цяла нощ след като свалил четири от самолетите им за една нощ. Въпреки това, тъй като самолетите на Нощните вещици били твърде бавни, нямали право да участват в парада за Деня на победата в Москва.

Самолета Поликарпов У-2ЛНБ

При нападение нощните бомбардировачи използват следната техника: първо оставят двигателя да действа на празен ход, докато се плъзгат до точката на пускане на бомбата – единственият шум, който се чува е шума на вятъра. Изумителна стратегия. Името „Нощни вещици“ тръгнало от германските войници, които оприличавали звука на метли и измислили подходящото наименование на авиаторките. Стигнало се дотам, че били толкова уплашени, че не смеели да запалят цигара нощно време, за да не може да ги засекат. Тази титла обаче не само, че се харесала на авиаторките, а даже станала повод за гордост за тях. Все пак коя жена не обича да всява страх в мъжете? До 1944 г. на пилотите от полка дори не им се е налагало да носят парашути заради тежестта на бомбите и ниската височина на полет.

Morkadis

„Нощните вещици”

През юни 1942 г. полка е разположен на фронта и става част от четвърта въздушна армия на Югоизточния фронт. През февруари следващата година е удостоен със званието гвардейски и реорганизиран в 46-ти гвардейски нощен бомбардировъчен авиационен полк част от 325-та нощна бомбардировъчна авиационна дивизия на четвърта въздушна армия, Втори белоруски фронт. Следва реорганизиране през октомври 1943 г., когато става 46-ти „Тамански“ гвардейски бомбардировъчен авиационен полк. Частта, включваща „Тамански“ се дължи на участието ѝ в операцията Новоросийск-Таман на Таманския полуостров проведена през 1943 г.

инфо: iskamdaznam.com

Ако обичате да ни четете, можете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Вижте още:

„Аненербе“ – нацистката загадка №1 /създаването на свръх-човек/

Тайната нацистка База-211 на Антарктида

Истина ли е модната конспирация: Нацисти създават ЕС и НАТО?

Разкриха защо никой не може да открие несметните съкровища на нацистите

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.