Няколко факта за медузите, които непременно трябва да прочетете

Въпреки че, медузите могат да бъдат опасни, те са и изключително красиви – в тази статия ще ви запознаем с няколко факта за тях, които със сигурност не сте очаквали:

Медузите имат разнообразни форми – от плоски до продълговати, както и най-често срещаната – куполообразна форма.

Размерите им също са различни – някои достигат до два метра в диаметър, други могат да достигнат 30 метра с пипалата.

Повечето от тях са безцветни, с прозрачно тяло и понякога на човек му се струва, че сякаш светят в тъмното.

Медузите са сред най-старите многоклетъчни животни – в интерес на истината, те са се появили преди повече от 700 млн. години. Това ги прави по-стари от динозаврите и акулите.

Постоянно се откриват все по-нови и нови видове медузи – няма как всички да бъдат проучени понеже някои видове живеят на дълбочина до 10 хиляди метра.

В Япония и Китай, медузите са деликатес годен за консумиране.

Медузите са около 95% вода, 3-4% сол и 1-2% протеин. При тях липсват мозък, сърце, очи, кръвоносна система, хриле.

Някои от най-опасните медузи притежават отрова в пипалата си, която е опасна за хората. Жилят като коприва, а ефектът от изгарянето продължава няколко дни – някои пък причиняват парализа, която може да доведе до смърт.

Най-голямата медуза тежи 381 килограма.

В зависимост от вида на медузите, цветът им варира – бял, розов, червен, оранжев, жълт, син, зелен, както и комбинация от няколко цвята.

Morkadis

Медузите могат да се придвижват и ловуват в тъмнина.

Повечето медузи се състоят от три части: желатиново тяло, пипала и уста от долната страна, която абсорбира храната.

Медузата е получила името си поради сходството си с движещата се змийска коса на легендарната Медуза Горгона от гръцката митология.

Медузите могат да бъдат сравнени със свръхестествени същества, до голяма степен поради техните странни форми и цветове. Природата ги е създала с тяло с форма на чадър или звънец, понякога и на топка.

Медузите могат да живеят на дълбочина около 10 000 м. Учените все още не са наясно с всичко за тях, защото не могат да си обяснят как едно същество, което няма мозък може да се движи в тъмнината и активно да ловува.

Медузите често се използват в медицината. Още през Средновековието те произвеждали диуретици и лаксативи. И до днес от отровата, съдържаща се в пипалата на медузите се произвеждат лекарства за лечение на белодробни заболявания и регулация на кръвното налягане.

Медузите могат да са много полезни в борбата със стреса! В Япония ги отглеждат в аквариуми. Да седнеш и започнеш да наблюдаваш плавните и леки съкратителни движения, които извършват медузите е много полезно, въпреки че е доста скъпо да се отглеждат медузи.

Кубовидната медуза или още позната като морска оса, всяка година убива повече хора, отколкото всички други морски създания. Нейната захапка може да убие за 3 минути! Тя е толкова бърза, че е почти невидима.

Най-голямата медуза в света е арктическата гигантска медуза (Cyanea capillata aretica), живееща в северозападната част на Атлантическия океан. Един от представителите на този вид, изхвърлен на брега в залива на Масачузетс, имал диаметър на камбаната 2,28 м, а пипалата му достигали 36,5 м.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Интелектът на животните

5 отровни животни, които могат да спасят живота ви

Най-незабележимите животни в природата

15 факта за животните, които ще стоплят сърцето Ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.