Обезсмисля ли се ваксината заради мутациите на COVID-19?

pixabay.com

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем, сочат анализи на лабораторните резултати. Това каза пред бТВ доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София. 

„Този щам е познат от месец септември. Това, което е алармирало учените, е, че от 41-ва до 50-а седмица на тази година броят на заболелите значително се увеличава. Когато анализират вирусите, които се изолират, установяват, че този щам е повече от 50%“, обясни специалистът.

Тя каза, че се знае, че като цяло коронвирусите мутират, но се смята, че това се случва бавно.

„В случая мутацията е бърза и затова алармират и учените. Не е доказано, че тези мутации променят хода на пандемията и тежестта на заболяването“, отбеляза тя.

„По-различното в случая е скоростта на заразяване. Ясно е, че заболелите са млади хора над 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването не е по-голяма и няма по-висока смъртност“, обясни още доц. Нина Янчева.

По повод всеобщата забрана за полети от и за Великобритания, експертът обясни, че това е с цел превенция.

„След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента“, котбеляза д-р Янчева.

Тя каза, че има данни, че новият щам е достигнал до Нидерландия, Дания и Австралия.

„За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината, подобно на естественото заболяване, води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината“, подчерта специалистът.

източник: novini.bg

Вижте още:

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.