Огромен астероид прелита покрай Земята днес

pixabay.com

Огромен астероид ще прелети край Земята днес, съобщи bTV.

Той се движи със скорост над 70 000 км/ч.

НАСА следи неговото движение в реално време със специален тракер, който всеки може да наблюдава и в социалните мрежи.

Астероидът 7482, или 1994 PC1, е с диаметър над 1 километър. Той е от групата Аполо – астероиди, които прелитат близо до Земята.

Ако го сравним с един от най-високите небостъргачи в Съединените щати и в света – Емпайър Стейт Билдинг, то диаметърът на астероида е колкото два пъти и половина височината на сградата. Астероидът ще доближи Земята на около 2 млн. километра и на практика няма реална опасност от сблъсък.

Въпреки това специалистите от НАСА оценяват подобни космически обекти като „потенциално опасни“.

Астероидът ще прелети отново на 18 януари 2105 г., съобщава вестник Стандарт. 1994 PC1 и друг път е минавал близо до Земята, разказва директорът на обсерваторията в Рожен, който и днес наблюдава движението му.

„Това по никакъв начин не може да повлияе на нашата планета, на живите организми на Земята и на хората, но има някаква малка вероятност този астероид някой път да се отклони и да ни удари. Последните няколко години този е един от големите, но не най-големият“, обясни Никола Петров.

Три астероидa като този преди 65 млн. години са унищожили динозаврите и голяма част от живота тогава.

„Има астероиди, които са с големина на юмрук, къща, пейка… много по-малки, но 1 км е значителна големина за астероид. Затова е важно да се инвестира в космически науки, в авиокосмическо инжинерство, в астрономия, за да може хората да направят такава противозащитна система“, казва Тихомир Димитров – авиокосмически иженер, основател на космическа академия за деца.

Според експертите човечеството не е готово да се справи с такава заплаха.

източник: profit.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.