ООН потвърди нов температурен рекорд за Арктика от 38 градуса по Целзий

Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, потвърди днес температурния рекорд за Арктика: 38 градуса по Целзий, регистриран в руския град Верхоянск на 20 юни 2020 г. – нов „тревожен сигнал за климатичните промени“, предаде Франс прес.

Новият рекорд „бие тревога по повод промените в нашия климат“, изтъкна генералният секретар на СМО Петери Таалас. Същата година е отбелязан рекорд и в Антарктика – 18,3 градуса по Целзий, посочи той.

Верхоянск се намира на около 115 км северно от Полярния кръг; температурата там се измерва от 1885 г.

Климатът в този регион от Източен Сибир е континентален, много сух, съответно зимите са твърде студени, а през лятото е много топло.

Новият температурен рекорд е установен във Верхоянск „по време на изключителна и продължителна сибирска топла вълна“, уточни СМО, цитирана от ТАСС. През по-голямата част от миналото лято температурите в арктическата зона на Сибир надхвърляха нормалните с 10 градуса. Така 2020 г. се нареди сред трите най-топли години в историята на наблюденията.

Арктика е един от регионите на планетата, където проблемът със затоплянето е най-остър – темпото му надминава повече от двойно средните световни показатели, констатира СМО.

По думите на Таалас, в момента експерти се готвят да проверят съобщението за температури от 54,4 градуса, регистриранипрез 2020 и 2021 г. в най-горещото място на света – Долината на смъртта в Калифорния, САЩ, и да потвърдят новия рекорд за Европа – 48,8 градуса, измерени това лято на остров Сицилия.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.