Опасни езера се образували в Хималаите

3

В резултат на топенето на ледниците в Хималаите се образуват гигантски езера. Те представляват заплаха както за местните жители, така и за алпинистите, съобщава TVN Meteo.Експертите от британската група The Vanishing за първи път се отправили в Хималаите, в района на Еверест, след трагичното земетресение в Непал на 25 април. Вниманието им било привлечено от ледника Кумбу, най-високия ледник на Земята. Изследователите отбелязали, че на неговата повърхност са се образували огромни ледникови езера, които са сравними с няколко футболни игрища.

Оказва се, че не само на Кумбу са се появили големи езера, но и на съседните ледници. Ситуацията е станала толкова сериозна, че водата от тяхната повърхност се стича надолу и залива близките територии.

Експертите наричат това ледопад. Това явление представлява сериозна заплаха за алпинистите. Учените свързват топенето на хималайските ледници с глобалното затопляне.

инфо: climate.actualno.com

Вижте още: 

ТОПЕНЕТО НА ЛЕДНИЦИТЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА СВЕТОВЕН ПОТОП

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.