Оризът се оказа източник на арсен

Изследователи са потвърдили, че оризът, отглеждан и приготвян за хранене във вода, е ключов източник на неорганичен арсен.

Дългосрочното поемане на неорганичен арсен през устата е сериозен риск за здравето. И вероятността за излагане на арсен в тази токсична форма чрез замърсена вода е добре установена.

Кан Шао от университета в Индиана Блумингтън в САЩ казва, че той и колегите му неотдавна са извършили систематичен преглед и анализ на публикувани статии и разработки по тази тема и са заключили, че „консумацията на ориз е основен път на излагане на организма на арсен, при популации с относително висок прием на ориз“.

Един от сътрудниците му Джън Джоу наскоро е представил резултатите от проучване пред конференцията „Общество за анализ на риска“ в Ню Орлинс, САЩ.

„Учените предполагат, че био-достъпността на арсена от питейната вода е 100%,“ казва Шао.

Обаче, той обяснява, че арсенът в ориза може да се свърже с други химикали или протеини и да бъде подложен на храносмилане от организма, така че да не бъде изцяло абсорбиран.

„Затова е важно да разберем биологичната достъпност на арсена в ориза“, добавя той, „за да можем по-добре да разберем количествата, на които са изложени хората“.

Био-активният арсен е готова форма, която може да се абсорбира след храносмилането, а терминът „био-наличност“ се отнася до процеса на абсорбция от храносмилателния тракт до кръвообращението.

През 2016 г. администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) публикува доклад за оценка на риска за неорганичен арсен в ориза, оценяващ биологичната достъпност между 70% и 90%.

Шао и Джоу са се старали да подобрят статистически оценката, като са обединили всички налични данни и са приложили така наречената „бета дистрибуция“.

„Това дава по-голяма възможност за правдоподобна оценка на цялостната био-достъпност на ориза“, обяснява Джоу.

С анализа учените установяват, че средната био-достъпност на неорганичния арсен от ориз е 90.4% – по-висока от оценката на Администрацията за храните и лекарствата – FDA. Учените дават диапазон от 72.2% до 98.4% био-достъпност на арсен от ориза.

Основните причини за вариацията, казват те, идват от различия във вида на ориза, условията на отглеждане и индивидуалните храносмилателни процеси при хората. Например, в САЩ дългозърнестият ориз съдържа по-високи нива на арсен, отколкото този с къси зърна.

Кафявият ориз съдържа най-високите нива, защото арсенът се концентрира във външния слой на зърното. Храносмилателните процеси включват индивидуални различия в основната диета на хората и чревния микробиом (човешкият микробиом е колекция от всички гени, съдържащи се в микробиотата. Микробиота е общото наименование на чревната микрофлора). Но това все още не е добре изяснено и се смята, че е важна част от предстоящите по-нататъшни изследвания.

Morkadis

Други вариации може да възникнат от предварително изплаквания ориз. Изследванията показват, че оризът при готвене не намалява нивата на арсен. Въпреки това, предварителното измиване на бял ориз може да понижи концентрацията на арсен със 17% до 29%.

Нивата на арсен се определят и от степента на локално замърсяване на водата и почвата. Елементът естествено присъства в земната кора и се разпространява чрез въздух, вода и земя.

Много страни имат високи нива на неорганичен арсен, които естествено присъстват в подземните им води, включително Китай, Индия, САЩ и някои южноамерикански държави.

Като се има предвид, че Индия и Китай са две от страните най-големи износители на ориз в света, излагането на арсен представлява световен проблем за здравето, особено за популации, които консумират ориз ежедневно, като основна храна.

Човешката дейност увеличава нивата на арсен, включително някои индустриални процеси. Пестициди, фуражни добавки, тютюн и фармацевтични продукти също могат да съдържат арсен.

Продуктите от ориз, като крекери, бебешки зърнени храни и оризово мляко, също съдържат неорганичен арсен. В Обединеното кралство и САЩ нивата на арсен в оризовото мляко са надвишавали нивата измерени във вода.

Поемането на неорганичен арсен се свързва с рак на белите дробове и пикочния мехур, кожни лезии, диабет, сърдечни заболявания и нарушено когнитивно развитие.

Въпреки това, да се променят хранителните навици на хората е трудна работа. Дори и един от авторите, Шао, лесно признава, че редовно се наслаждава на ориз – но не и на дългозърнестия сорт …

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

СЗО: Колбасите и червеното месо са канцерогенни

9 отровни американски храни, забранени по света

Пилешкото месо е пълно с арсен

Храни, които можете да ядете и след срока на годност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.