Отбелязваме празниците на виното и любовта

На 14 февруари България отбелязва Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното.

В различни краища на страната ни се нарича Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. С храна на рамо, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират, и избират „царя на лозята“ – заможен човек.

Освен винарите и лозарите, на днешния ден празнуват и влюбените по цял свят. Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и е следвана от милиони хора на планетата, независимо от религията и културата им. Двойките си разменят валентинки, цветя и бонбони.

Днес Православната църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски.

Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

инфо: novini.bg

Вижте още:

10 факта за Св. Валентин

Легендата за Свети Валентин

Кристалите, с които ще привлечете любовта

Психология на старата любов – защо бившият още ни привлича

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.