Отбелязваме 140 години от Априлското въстание

2

На 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се отбелязват 140 години от избухването на Априлското въстание. То е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за „предприятието“ обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“. Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал петчасовия път от Копривщица до Панагюрище само за два часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже,въоръжени с огнестрелно оръжие. Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои.

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция се организират тържества и възстановки на събитията от преди 140 години.

В Копривщица за първи път през 2014 г. учредиха народен копривщенски събор „Единение – 1876“, който си постави за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града. Целта на учредителите бе да намерят единението на историята и настоящето, на героите на града и сегашните жители, на традиция и новаторство.

На 2 май по традиция ще се състои събор-поклонение в местността „Оборище“.

Инфо: БГНЕС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.