Отвратителни факти за Древен Рим, които не се учат в училище

древен рим

В Древността Рим е бил средище на цивизация и култура, или поне така пише в учебниците по история. Истината обаче е, че древните римляни спазвали и традиции, които са в пълен разрез с представата за цивилизованост.

Ще ви представим част от ритуалите им, които колко и да са отвратителни, за римляните те били ежедневие. Смятали се за добра и ефективна практика, нищо че били меко казано отвратителни.

Пиели кръвта на гладиаторите

В Древен Рим се вярвало, че ако изпият кръвта на умрял на арената гладиатор, ще приемат жизнената му сила. Популярно били кръвта да се продава и като лекарство, като се смятало, че може да лекува епилепсия.

Сключените вежди били знак за интелигентност

Дори при жените гъстите и сключени вежди, се смятали за признак на висок интелект. Затова римлянките се подлагали на различни процедури, които трябвало да уголемят веждите им, като например процедури с дървесна смола.

Да се пие отрова било традиция

Консумацията на малко количество отрова на ден било задължително в Древен Рим. Вярвало се, че по този начин засилвали имунитета си и вероятността един ден да бъдат отровени целенасочено, намалява.

Повръщало се по време на пиршества

Богаташите в Древен Рим обичали да сядат на обилни трапези и да хапват до малките часове на нощта. Затова нямало никакъв проблем да повърнат по време на вечеря и след това да продължат да ядат.

Не използвали сапун

Римляните нямали никаква представа какво е сапун, а за почистят тялото си, използвали специално стъргало. Заедно с това и втривали разни благоуханни масла в кожата си.

Прали дрехите си с урина

За да перат дрехите си, римляните използвали собствената си урина. работниците в пералнята изчаквали урината са се разгради до амоняк, след което я разреждали с вода и сипвало върху дрехите, а един човек стъпвал върху дрехите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.