Откриха византийска църква на 1500 години в Одрин

икона

Византийска църква, датираща от преди 1500 години, беше открита при разкопки в турския окръг Одрин, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Намерената църква е една от най-древните в района на Тракия, заяви ръководителят на археологическия екип проф. Енгин Бексач. Разкопките се извършват в селището Синанкьой.

Данните показват, че църквата има византийски характеристики и е била построена около 500 г. сл. Хр. в Ранновизантийския период, посочи още той.

Екипът археолози е разчистил досега основата на църквата. Камъните, върху които е била изградена структурата, са в добро състояние.

В района на Синанкьой в Одрин, където се е намирало древното селище Прабадон или Правон, са били открити следи и от траките, каза още ръководителят на археологическия екип. През Средновековието мястото е било важен византийски град.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

Защо не бива да палите свещта в църквата от чужди свещи?

Легендите за църквата в село Добърско

Папеса Йоана – призрачният водач на католическата църква

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.