Откриха гигантска „гъба на безсмъртието“

гъбаВ Южен Китай (автономен район Гуанси-Чжуан) е била открита огромна гъба линчжи, която в страната наричат „гъба на дълголетието“ или „гъба на безсмъртието“. Диаметърът й е бил 107 см, а теглото – 7,5 кг, съобщи в. „Дейли мейл“.

Гъбата линчжи се използва от повече от 2000 години в китайската традиционна медицина. Смята се, че е много полезна за здравето.

„Гъбата на безсмъртието“ е била открита от местния жител Вей Фанин, собственик на магазин. Той много се гордее с находката си и още не е решил дали ще продаде гъбата, която специалисти вече са оценили на 900 долара.

Линчжи или рейши, както още е известна, трудно се поддава на култивиране, затова дълго време е била достъпна само за китайския елит. Смятало се, че тя е свещена и е израснала за пръв път на сакрално място – в „градината на безсмъртието“, който, според легендата, се е намирала на остров край бреговете на Китай.

Гъбата се използва за сваляне на високо кръвно налягане, за лечение на алергии и астма, за борба с разпространението на раковите клетки и дори за забавяне на процеса на стареене. Експерти от Китайската академия на науките твърдят, че полизахаридите и тритерпените в състава й са ключови за поддържане на жизнените функции на човешкия организъм.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.