Откриха гигантска планета, противоречаща на научните закони

космос

Огромна планета, която не би трябвало да съществува според теорията за формирането на планетите, беше открита в орбитата на далечна звезда.

Според откривателите на „планетата чудовище“ NGTS-1b тя противоречи на законите за формиране на небесни тела, тъй като е прекалено голяма, за да се е появила около толкова малка звезда, пише научното издание „Сайънс дейли“. Според научните теории малките звезди формират около себе си скалисти планети, но не са способни да привлекат достатъчно материал за небесни тела с размер, подобен на този на Юпитер.

NGTS-1b е класифицирана като газов гигант заради размера и температурата си. Това са небесни тела, които са големи най-малко колкото Юпитер от Слънчевата система, но са с около 20% по-малка маса. За разлика от Юпитер обаче NGTS-1b се намира много близо до звездата си – на едва 3% от разстоянието между Земята и Слънцето, заради което една година на нея би трябвало да трае не повече от 2,6 дни.

В същото време Слънцето, около което се върти планетата, е с радиус и маса по-малки от тази на нашата звезда.

Според проф. Питър Уийтли от Университета „Уоруик“ „независимо, че е планета чудовище, NGTS-1b е трудна за откриване, тъй като нейната звезда е така малка и бледа“. „Малки звезди като това червено джудже всъщност са най-често срещаните във вселената, така че е възможно да има още много от тези гигантски планети, чакащи да бъдат открити“, посочи още той, цитиран от БГНЕС.

NGTS-1b е първата планета, открита от проекта NGTS, който включва в себе си 12 телескопа, които наблюдават небето. Учените са направили своето откритие, след като са наблюдавали в продължение на месеци небесни участъци, преди да забележат червената светлина на звездата. Използвайки събраните о телескопите данни те са изчислили орбитата на планетата, както и нейните размери и маса.

инфо: actualno.com

Вижте още:

15 места, които изглеждат така, сякаш не са от тази планета

Откриха ли учените адската планета Нибиру?

Земята преди милион години: Планетата ни в миналото е била неузнаваема

Научен доклад: Имаме 3 години, за да спасим планетата от екокатастрофа

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.