Откриха древен саркофаг под катедралата Нотр Дам

pixabay.com

Древен оловен саркофаг откриха археолози под парижката катедрала Нотр Дам, съобщава Ройтерс.

Находката променя погледа върху историята на сградата, която в момента е в реконструкция след големия пожар през 2019 г.

Изкопните работи, при които е открит саркофагът, са възложени от управата на катедралата от 12-и век като предпазна мярка преди монтаж на скеле, необходимо за възстановяването на 100-метрова дървена конструкция.

Те се извършват пос каменист слой, датиращ от 18-и век, но има и нива от началото на 13-и век, според френското културно министерство.

Находките са „със забележително научно качество“, заявява министърът на културата на страната Розлин Башло. Изкопните работи са удължени до 25 март.

„Успяхме да спуснем малка камера вътре, която засне части от плат, коса и останки от растения“, споделят учени от Националния археологически институт на Франция. Именно наличието на органична материя показва, че съдържанието на саркофага е много добре запазено.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by susanne duijvestein (@susannebijafscheid)

Смята се, че оловният саркофаг принадлежи на висш сановник и вероятно датира от 14-и век, което би направило находката изключителна при потвърждение.

Средновековната католическа катедрала в Париж, която носи името на Дева Мария, е считана за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура.

Строителството й започва през 1163 г. и до голяма степен е завършено през 1260 г., въпреки че сградата е модифицирана често през следващите векове.

Пожарът, избухнал в Нотр Дам през април 2019 г., шокира Франция, а местните и туристите плачеха, докато огънят нанасяше огромвни поражения на сградата.

Morkadis

източник: profit.bg

Вижте още:

Шедьоврите на Сатаната

Истината за най-красивото нетленно тяло, положено в кристален ковчег във Франция

Свастиката – прокълнатия символ на щастието

Мъж прекара Хелоуин сред милиони мъртъвци в катакомбите на Париж

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.