Откриха загадъчен 3000-годишен замък под езеро в Турция

6

Потъналите градове обикновено са само легенда, но сега археолозите са открили нещо истинско, което се крие дълбоко в езерото Ван в Турция.

След десетилетие на претърсване на второто по големина езеро в Близкия изток е открито изгубено царство на стотици метри под повърхността.

Археолози от университета „Ван Юзюнку Йъл“ обявиха невероятното откритие – огромен 3000-годишен замък, съхранен дълбоко в езерото в невероятно състояние. Изследователите са работили в тясно сътрудничество с независим екип от водолази, за да стигнат до находката си.

Изгубените подводни градове и замъци са популярен мотив във фолклора и местните легенди по света. Както и истории за древни изгубени чудовища, които се крият в дълбоките езера.

Тахсин Джейлан, ръководител на екипа на гмуркачите по проекта, дошъл първо в търсене на чудовище в езерото Ван, но вместо това открил изгубен град.

„Имаше един слух, че може да има нещо под водата, но повечето археолози и музейни служители ни казаха, че няма да открием нищо“, казва той пред Daily Sabah.

Замъкът се разпростира на около километър, със стени на височина 3 или 4 метра, поддържани в много добро състояние от алкалните води на езерото.

Това е, според изследователите, желязна епоха, останала от изгубената цивилизация на Уртату, наричана още Кралство Ван, която процъфтява в района от 9-ти до 6-ти век пр.н.е.

Нивото на водата на езерото обаче се е променило драстично през хилядолетията и нараствайки бавно с течение на времето е покривало части от града.

Други части от древното селище са много по-високо, над бреговата линия и са обект на текущо археологическо проучване.

„Много цивилизации и хора са се били установили около езерото Ван“ – казва Джейлан. „Те наричали езерото „горното море“ и вярвали, че то крие загадъчни неща. С тази вяра в работата си и ние работим, за да разкрием „тайните“ на езерото.“

Работата бавно се отплаща. Миналата година екипът откри 4-километрово квадратно поле от сталагмити, наречени „подводните комини на феите“ под езерото, както и надгробни плочи от епохата Селджук преди около 1000 години.

По-рано тази година те обявиха откритието на руски кораб, за който се смята, че е потънал през 1948 г.

Екипът все още не е успял да установи колко дълбоко стените на замъка са погребани под утайката на езерото и ще е нужна още работа, за да научим повече за структурата и вентуално за хората, които са живели вътре.

Morkadis

„Чудо е, че открихме този замък под водата. Сега е ред на археолозите да разгледат и да кажат повече за историята на замъка“, казва Джейлан.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Подводни неидентифицирани обекти

Подводни градове крият загадки от миналото

Древните загадки на подводния свят

Гърция ще отвори подводни археологически паркове

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.