Откриха най-старата бутилирана минерална вода

вода

Снимка: Central Maritime Museum, Gdansk

В Балтийско море в залива на Гданск полски водни археолози откриха най-старата бутилка с минерална вода, която попаднала на морското дъно преди около 200 години, съобщава в .“Дейли мейл“.

Тя е била произведена между 1806 и 1830 година. Бутилката е с дължина 30 сантиметра и е била запушена с коркова тапа. Открита била в останките на потънал кораб на дълбочина 12 метра в залива на Гданск.


„Не сме отваряли бутилката и не сме опитвали какъв вкус би имала минерална вода на 200 години“, призна Томаш Беднаж от Националния морски музей.

Освен на шишето рекордьор леководолазите се натъкнали и на отломки от керамични съдове, на малък бокал и на части от сервиз за хранене. Според Томаш Беднаж минералната вода е от марката „Зелтерс“. Но е възможно да е било използвано само глиненото й шише, а вътре тя да съдържа вино.

„Зелтерс“ е луксозна марка германска минерална вода, която се добивала в едноименното градче Зелтерс в провинция Хесе. Минерални извори там са били открити преди едно хилядолетие на северните склонове на планината Таунус. Те пресъхнали през 19 век, а характерните глинени бутилки в които се продавала, станали колекционерска рядкост.

Инфо: http://www.dnes.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.