Откриха непознати досега частици в ускорителя на CERN

цернВ най-големия в света адронен ускорител за частици бяха открити две нови субатомни частици, пише Live Science. Невижданите досега частици биха могли да помогнат на физиците да се сдобият с ново познание за градивните елементи на материята във Вселената.

Големият адронен колайдер (LHC) в близост до Женева, Швейцария, е истинска “тенджера под налягане“ за частици – огромната подземна машина ускорява два лъча от протони със скорост, близка до тази на светлината и ги притиска един в друг. Разбиването на протоните с толкова много енергия създава нови частици, които учените изследват.


Един от експериментите в LHC e идентифицирал две непознати досега барионови частици. Новите частици са наречени Xi_b’- и Xi_b*-. Всяка от тях е направена от три кварки. Смята се, че кварките са базови частици, т.е. те не се делят на по-малки частици. Протоните – ключова съставна част на атомите, също се състоят от три кварки.

Xi_b’- и Xi_b*- съдържат един долен, един странен и един чаровен кварк. Други частици, които се състоят от комбинация от кварки са наблюдавани в ускорителя през 2012 година. Но какво прави новооткритите частици различни? Кварките в тях имат различна посока на въртене, а това е важна характеристика за частиците. Разлика в посоката на въртене прави две частици различни, дори ако имат еднаква комбинация от кварки.

До момента поведението на новите частици е такова, каквото са очаквали изследователите. Физиците са направили карта на всички частици, които произлизат от различните комбинации на кварки. Това е част от т.нар. Стандартен модел – общовъзприетата теория за устройството на Вселената. Учените посочват, че потвърждаването на съществуването на всички частици от Стандартния модел е първата стъпка към открития извън модела и извън правилата.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СНАБДЯВА ЦЕРН С КОМПЮТРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.