Откриха останките на влюбена двойка от Бронзовата епоха

скелетиРуски археолози откриха гроб на влюбени, чиито скелети са лежали преплетени един в друг в продължение на 4000 години. Близо до тях са намерени и останките на дете.

Откритието е намерено в Ростовска област, близо до град Красний Сулин.

„Аз лично до този момент такова нещо не съм виждал. Обикновено при семейните погребения жената се полага зад гърба на мъжа, а детето – зад нейния, а така – с лице един към друг и преплетени тела, не съм виждал. Това са така да се каже, Ромео и Жулиета от Бронзовата епоха.“ – заяви руският археолог Игор Гудименко.

Тепърва предстои екип от антрополози да установи точната възраст на двамата влюбени и детето.

Голямата и силна любов в Античността е документирана и от гробовете на други влюбени, които са оприличавани на Шекспировите Ромео и Жулиета.


Преди няколко години при разкопки край италианския град Мантуа бяха намерени скелетите на мъж и жена в нежна прегръдка. Сензационната находка бе датирана от епохата на неолита – преди 5000 години. Според някои от хипотезите на антрополозите мъжът е загинал от насилствена смърт, а след това жената се е самоубила, за да може нейната душа да придружи любимия ѝ в отвъдния живот.

 Отново в Италия беше открит подобен гроб, който датира от 1500 години. Край град Модена бяха изровени влюбени мъж и жена, които се държат за ръка.

Мъжът е бил с бронзов пръстен на ръката, а лицето на жената е било обърнато към него.

„Смятаме, че са погребани с лице един към друг. Главата на мъжа обаче е обърната след смъртта му“ – твърдеше италианския археолог Донато Лабате.

Предполага се, че мъжът и жената са били жители на места ферма и не са били много заможни. Гробът им бе част от некропол, където бяха намерени още 11 погребения.

Вижте още: 

ЛЕГЕНДАТА ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

инфо: http://sanovnik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.