Откриха „погребални алеи“, които приличат на извънземни (СНИМКИ)

Снимка: blitz.bg

В Саудитска Арабия археолози са открили огромна мрежа от „погребални алеи“ на 4500 години с добре запазени гробници от бронзовата епоха, съобщава „Дейли Мейл“.

Изследването е проведено от учени от Университета на Западна Австралия. През изминалата година те проведоха мащабно разследване, като сканираха слабо проучен район около оазисите Ал-Ула и Хайбар.

Експертите са направили въздушни снимки от хеликоптер, проучили са сателитни изображения и са работили на терен.

Снимка: blitz.bg

Всичко това е  позволило на учените да установят, че „погребалните алеи“ се простират на стотици, ако не и на хиляди километри. Около тях експертите откриват погребения – общо около 18 000 гробници.

Някои от тях са описани като „окачени“, тъй като приличат на части от бижута, прикрепени към верижка. Въпреки че, гледайки изображенията, направени отгоре, човек може да си помисли, че това са някакви „извънземни“ кръгове, възклицателни знаци или фигури на самите извънземни.

Снимка: blitz.bg

Експертите са стигнали до заключението, че „погребалните алеи“ – са своеобразни „коридори“, свързващи оазиси, пасища и погребални места. В тези гробове са открити човешки останки, датиращи от третото хилядолетие преди Христа.

Според д-р Матю Далтън от Университета на Западна Австралия и водещ автор на изследването, хората, живеещи в тези райони, не са имали представа за мащабите на древните структури.

Снимка: blitz.bg

„Мисля, че ако не бяхме получили сателитни снимки, никой нямаше да знае колко дълги са тези „алеи“,“ подчертава той.

Далтън допълва, че погребалните „алеи“ преди около пет хиляди години са действали като основна пътна мрежа. А хората, които са обитавали тези райони, са били социално и икономически по-напреднали, отколкото се е смятало досега.

Според изследователите по-нататъшните разкопки и анализ на останките ще позволят да се разбере по-добре това древно общество и неговите обичаи.

източник: blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

След цели 100 години: Бермудският триъгълник пусна една от жертвите си

Мистерията с „великана човекоядец от Кандахар“ и US командоси

Мистичните тайни на древния град Ангкор Уат

Тайнственият остров в Кения, от който никой не се завръща

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.