Откриха съкровище от 2000 златни монети

монети

Недалеч от брега на Израел водолази откриха най-голямото известно досега златно съкровище в района, вероятно от потънал кораб, съобщиха от Министерството на туризма в Тел Авив. Находката се състои от 2000 златни монети с общо тегло 9 килограма, датирани отпреди 1000 години. Откритието е направено абсолютно случайно, след като любители водолази се гмурнали на пристанището в древния град Кесария, за да разгледат останките на древноримско пристанище. Първоначално те решили, че са намерили жетони от настолна игра. Когато обаче се убедили, че находката им е от злато, извикали специалисти и заедно с тях извадили на повърхността 2 хиляди монети. Според археолози находката е с древно арабски монети от Близкия изток и Северна Африка от епохата на Фатимидите (Х-ХII век). Монетите вероятно са от събрани данъци или от търговски кораб, явно потънал по време на буря.


„Находка от такова количество монети, което за своето време е имало колосална покупателна стойност, ни кара да се питаме откъде са взети всички тези монети и тук има няколко версии. Възможно е да сме открили място на корабокрушение на кораб, който е транспортирал за Египет събрани данъци. А може монетите да са били предназначени за заплати на фатимидския гарнизон, разположен в Кесария“, обясни директорът по морска археология към Управлението на антики на Израел.

инфо: standartnews.com

Вижте още:

СМЪРТОНОСНО ПРОКЛЯТИЕ ЗАСТИГНАЛО ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА ЛЕТНИШКОТО СЪКРОВИЩЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.