Откриха 100-годишен тефтер в Антарктида

тефтерОткриха необичаен артефакт в Антарктида. Тефтерче на 100 години на член на експедицията на Робърт Скот е намерено замръзнало под ледовете. В него изследователят Джордж Левик описвал снимките си.

Бележникът е намерен след топенето на снега край базата „Тера нова“, наречена на името на кораба, превозвал през 1911 г. Скот и участвалите около 60 души в експедицията му. Тефтерчето е един от 11-те хиляди артефакта, намерени след трагичния край на експедицията. Написаното в бележника и сега може да бъде прочетено.


„Тера Нова“, официално известна като Британска Антарктическа Експедиция 1910, е катастрофалната експедиция на Робърт Фалкън Скот, който, опитвайки се да стане първият човек, стъпил на Южния полюс, загива трагично заедно с целия си отряд.

Експедицията влиза в надпревара с екип от норвежки изследователи, водени от Роалд Амундсен. Скот и четиримата му придружители пристигат на Южния полюс на 17 януари 1912 г. само за да видят там норвежкото знаме и да разберат, че Амундсен е стъпил там месец по-рано. На обратния път Скот и екипът му загиват. Телата им са открити само на 20 км от базовия лагер.

инфо: vsekiden.com

Вижте още: 

СУПЕРМОДЕРНА НАЦИСТКА БАЗА СКРИЛА ХИТЛЕР ПОД АНТАРКТИДА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.