Отмъщението на буковите дървета! Предсказват ли екокатастрофа?

Не всички дървета са еднакви, поне не в очите на човечеството. С течение на годините, тъй като човешките нужди доведоха до развитието на дърводобивната промишленост, някои дървета бяха пренебрегнати в полза на икономически по-полезни видове. Може би най-пренебрегнатият дървесен вид е буковото дърво – гигант сред растителния свят, който отдавна е недолюбван от производителите на мебели и подови настилки, които предпочитат по-икономически изгодните клен и бреза.

Според първо по рода си 30-годишно изследване на Университета в Мейн и университета Пърдю публикувано в Journal of Applied Ecology, пренебрежението към буковите дървета е довело до изключително странен дисбаланс във фауната на Северна Америка до степен, която може да доведе до непредвидени последици

Проучването, което е проследило моделите на растеж на дърветата в североизточните части на САЩ и югоизточна Канада, показа, че буковите дървета стават все по-разпространени с помощта на промените в температурата, предизвикани от климатичните промени.

Учените не са сигурни какво точно води до внезапен бум на букови дървета.

На този въпрос няма лесен отговор. Има много хора, които блъскат главите си в опит да дадат обяснение, казва Аарон Вайцител, доктор по физика в университета в Мейн, професор по биометрични данни и моделиране на горите и съавтор на изследването.

Бъдещите условия на околната среда изглежда са в полза на бука и той ще става все по-разпространен, като това може доведе до неестествено измиране на много други растителни видове. То няма да е причинено от естествената еволюция, а от климатичните промени, за които сме виновни ние, хората, казва още докторът.

Анализирайки данните за състава на горите, събрани от Службата по горите на САЩ между 1983 и 2014 г. в Мейн, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Върмонт, изследователите забелязали значителна промяна в дела на дърветата, съставляващи горите в този регион. Те са били съставени еднакво от американски бук, клен и бреза. Сега броят на захарния клен, червения клен и брезите е намалял, докато броят на американския бук (Fagus grandifolia) се е увеличил.

Единственото обяснение на тази промяна, което предлагат изследователите, е, че по-високата температура и валежи в региона, причинени от изменението на климата, имат нещо общо, споделя още доктор Вайцител.

Ясно забележимата промяна в състава на видовете в горите на бук-клен-бреза в североизточната част на САЩ е процес с несигурни последици за бъдещата структура и функциониране на екосистемите в региона, се казва в заключението на научното изследване.

Новопридобитото доминиращо положение на американския бук ще се отрази до голяма степен на дървообработващата промишленост, смятат експертите. Много по-страшна обаче е възможността за масовото разпространение на букова болест. Тя убива младите букови дървета, които на свой ред се заменят с по-нови, по-млади букове, които също се поддават на същата болест. Това потенциално води до създаването на мъртви зони в горите и дори тяхното пълно изчезване поради доминиращото присъствие на този дървесен вид. Това вече може да доведе до истинска екологична катастрофа в изследвания район.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Дърветата по света измират незабележимо – безпрецедентна криза

Дърветата с вълшебни сили

Символика на дърветата – първа част

Най-великолепните дървета в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.