Отряд 731 – зловещата тайна на Япония от Втората световна война

Комплексът “Отряд 731”. Два затвора са скрити в центъра на основната сграда. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

Отряд 731 официално е бил отдел за превенция на епидемиите и пречистване на водата на армията Квантунг, а всъщност бил скрито биологично и химично звено за изследване и развитие на Императорската японска армия, което провеждало смъртоносни човешки експерименти по време на Втората световна война. Този отряд бил отговорен за някои от най-известните военни престъпления, извършени от императорска Япония.

Първоначално създаден под ръководството на военната полиция на Японската империя, отряд 731 е поет и командван до края на войната от генерал Широ Ишии, военен лекар и офицер в армията на Квантунг. Програмата се радвала на щедрата подкрепа от страна на японското правителство до края на войната през 1945 г. Отряд 731 и останалите звена на Отдела за превенция на епидемиите и пречистване на водата са се занимавали с производство, изпитване, разполагане и съхранение на биологично оръжие. Те редовно провеждали зловещи експерименти върху човешки същества, които били наричани „трупове“. Статистиките за убитите от Отряд 731 и свързаните с него програми отчитат до около половин милион души.

Изследователите, взели участие в отряд 731, получили тайно имунитет от Съединените щати в замяна на данните, събрани от тях чрез експериментите с хора. Други изследователи, които съветските сили успели да арестуват първи, били съдени в Хабаровския процес за военни престъпления през 1949 г.

Въпреки невинното начало като агенция за научни изследвания и обществено здраве, Отряд 731 в крайна сметка прераства в поточна линия за биологични оръжия, която, ако е била напълно разгърната, би могла да убие всички хора на Земята и то няколко пъти.

В дълъг списък от жестокости, шест програми се отличават в кървавата история на този отряд:

Тестване на измръзване

Йошимура Хисато, физиолог, назначен в отряд 731, проявява специален интерес към хипотермията. Като част от проучването за наранявания на крайниците, Хисато потапял крайниците на затворниците във вана с вода, пълна с лед, и ги държал, докато ръката или кракът замръзнат и върху кожата се образува ледена обвивка. Според разказа на един очевидец, крайниците издавали звук като при удар с бастун върху дървена дъска.

След това Хисато опитвал различни методи за бързо затопляне на замръзналия крайник. Понякога той обливал крайника с гореща вода или го държал близо до открит огън, а друг път оставял субекта без затопляне цяла нощ, за да види колко време отнема на собствената му кръв да го размрази.

Сградата за биооръжие в Харбин на “Отряд 731”. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

Вивисекция на затворници в пълно съзнание

Отряд 731 стартира като изследователски отдел, разследващ ефектите от болести и наранявания върху бойната способност на войниците. Един елемент от звеното, наречен „Марута“, стига много по-далеч от обичайните граници на медицинската етика, като наблюдавал наранявания и протичане на болест върху живи пациенти.

Първоначално тези пациенти са били доброволци от редиците на армията, но тъй като експериментите достигнали границите на това, което може да се нарече неинвазивно, и желаещите свършили, звеното се насочва към изследване на китайски военнопленници и цивилни затворници.

Методите на изследване в тези експерименти били наистина варварски.

Вивисекцията, например, е в действителност осакатяване на човешки тела, без анестезия, за изследване. Хиляди мъже и жени, предимно китайски комунистически затворници, както и деца и възрастни фермери, били заразявани с холера и чума, след което били изваждани органите им преди да умрат, за да се изследват ефектите от болестта преди да е настъпило разлагането след смъртта.

Morkadis

На субектите са били ампутирани крайници и прикрепени към другата страна на тялото, докато на други били натрошени или замразени крайниците или е била прекъсната циркулацията, за да се наблюдава развитието на гангрена.

Оръжейни тестове

Ефективността на различните оръжия представлявал огромен интерес за японската армия. За да определи тази ефективност, отряд 731 оставял група затворници на полигон и стреляли по тях от различен обсег с различни японски оръжия, като 8-милиметровия пистолет Намбу, пушките с болтове, картечници и гранати. След това модели на рани и дълбочини на проникване били сравнявани върху телата на мъртвите и умиращите затворници.

Експериментална стая за човешка дисекция. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

Байонети, мечове и ножове също се пробвали по този начин. Тествани са и огнехвъргачки, както върху покрита, така и върху открита кожа. В допълнение, били създадени газови камери, в които тестовите субекти били излагани на нервно паралитични газове.

Тежки предмети били пускани върху завързани затворници, за да се установят вероятните наранявания. Субектите били заключвани и лишавани от храна и вода, за да се разбере колко дълго хората могат да оцелеят без тях, а жертвите имали право да пият само морска вода или им били инжектирани несъответстваща човешка или животинска кръв за изследване на кръвопреливането и процеса на съсирване.

И за да проучи ефекта от високите G-сили върху пилотите и падащите парашутисти, персоналът на отряд 731 пъха човешки същества в големи центрофуги и ги върти на все по-високи и по-високи скорости, докато те загубят съзнание или умрат, което обикновено се случва на около 10 до 15 G, въпреки че малките деца показвали по-ниска поносимост към силите за ускорение.

Експерименти със сифилис

Венерическата болест е била проклятието на организираните военни още в древен Египет и затова е логично японските военни да се интересуват от симптомите и лечението на сифилиса.

Лекарите от отряд 731, заразявали затворници с болестта, преустановявали лечението, за да наблюдават непрекъснатия ход на заболяването.

За да се осигури ефективно предаване на болестта, на болните затворници от мъжки пол е било наредено да изнасилват както жени, така и мъже, които след това били наблюдавани, за да се установи началото на болестта. Ако не се установи инфекция, се организирали следващи изнасилвания, докато не се получи.

Широ Ишии, командир на “Отряд 731”. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

 

Изнасилвания и принудителна бременност

Освен експериментите със сифилис, изнасилването се превърнало в обща характеристика на експериментите на отряд 731.

Например, затворнички в детеродна възраст понякога са забременявали принудително, за да могат да се правят експерименти с оръжия и получени травми.

След заразяване с различни болести, излагане на химически оръжия или претърпяване на смачкване, рани от куршуми и наранявания от шрапнели, бременните субекти се отваряли и се изучавал ефектът върху плодовете.

Зародишна война

Цялостната дейност на отряд 731 била в подкрепа на по-голямата им мисия, която до 1939 г. трябвало да разработи ужасяващи оръжия за масово унищожение, които щели да се използват срещу китайското население и вероятно американските и съветските сили, ако някога потрябва.

За тази цел отряд 731 преминава през десетки хиляди затворници в няколко съоръжения в Манджурия. Затворниците в тези съоръжения били заразени с няколко от най-смъртоносните патогени, известни на науката, причиняващи бубонна и пневмонична чума, и тиф, който японците се надявали да се разпространи от човек на човек масово и да се обезлюдят спорните райони.

Руините на котелна сграда на мястото на съоръжението за биооръжие на “Отряд 731”. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

Затворниците, които не се заразявали, са били разстрелвани, но тези, които се разболявали най-бързо, били обезкървявани до смърт на масата в моргата, а кръвта им е била използвана за заразяване на други затворници.

На масите нареждали много болни и несъпротивляващи се затворници, за да може да се вкара тръбичка в тяхната сънна артерия. Когато по-голямата част от кръвта изтичала и сърцето било прекалено слабо, за да я изпомпва, офицер с кожени ботуши се качвал на масата и скачал върху гърдите на жертвата с достатъчно сила, за да смаже гръдния кош, след което поредната порция кръв щяла да влезе в контейнера.

Когато чумният бацил бил отгледан до състояние, което се смятало за достатъчно смъртоносен вариант, последното поколение затворници, които били заразени, били нападани от огромен брой бълхи. След това бълхите били опаковани в прах и запечатвани в глинени бомби.

На 4 октомври 1940 г. японски бомбардировачи изхвърлят тези бомби, пълни с по 30 000 бълхи, изсмукали кръв от умиращ от чума или тиф затворник, над китайското село Куджоу. Свидетелите на нападението си спомняли фин червеникав прах, който се е утаявал по повърхностите на целия град, последван от обрив от болезнени ухапвания от бълхи, от които били засегнали почти всички.

Съоръжението за биооръжие на “Отряд 731” в Харбин е отворено за посетители. Снимка: Уикипедия / iskamdaznam.com

От съвременните сведения е известно, че повече от 2000 цивилни са загинали от чума след това нападение и че още около 1000 са загинали в близкия Иу, след като чумата е била пренесена там от болни железничари. Други атаки, използващи антракс, убили още около 6000 души в района.

През август 1945 г., след като Хирошима и Нагасаки били бомбардирани, съветската армия нахлу в Манджурия и напълно унищожи японската армия, а императорът прочете скандалната си декларация за предаване по радиото, отряд 731 беше официално разформирован.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

Проклятие преследва атентаторите от „Света Неделя“

1944: Смях в „Аушвиц“ – как се забавляват офицерите в лагера

Лагерите в Сибир – пътят към смъртта

Д-р Менгеле – кратка биография

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.