Паметен момент! Космическата сонда „Паркър“ навлезе в Слънцето

Сондата на НАСА „Паркър“ стана първият космически апарат, навлязъл в атмосферата на Слънцето, съобщи американската космическа агенция във вторник, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Сондата е прелетяла през слънчевата корона – най-горния слой на атмосферата на Слънцето, вземайки проби от частиците и магнитните полета там, съобщи НАСА и нарече събитието „гигантски скок за науката за Слънцето“, пише blitz.bg

„Докосването до Слънцето“ на сондата „Паркър“ е паметен момент за науката за Слънцето и истински подвиг“, каза научният директор на американското космическо ведомство Томас Цурбухен.

НАСА съобщи, че космическата сонда е намерила подходящите условия за влизане в слънчевата атмосфера по време на осмото си прелитане, което е станало на 28 април. Преминаването е продължило няколко часа, съобщи НАСА във вторник на среща на Американския геофизичен съюз. Учените посочиха, че са били необходими няколко месеца, за да получат данните, и още няколко, за да ги потвърдят.

Сондата продължава да обикаля Слънцето спираловидно. Следващото прелитане, насрочено за 22 януари, вероятно ще отведе „Паркър“ отново в слънчевата корона, посочи американската космическа агенция.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Град, в който слънце не огрява, се спасява по невероятен начин от депресията

Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

Еуфория сред уфолозите: НЛО се зарежда от Слънцето (ВИДЕО)

Босненската Пирамида на Слънцето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.