Парадокс в Израел: Все повече новозаразени на фона на масовата ваксинация

pixabay.com

Един от трима израелци вече е получил минимум втора доза от ваксината срещу новия коронавирус, т.е. около 19% от населението на Израел вече е ваксинирано и с втората, финална доза. Това е резултатът от най-голямата имунизационна програма в света, в която само в рамките на месец бяха ваксинирани над три милиона жители, съобщават световните агенции.

Ваксинациите в Израел продължават да се прилагат с невиждано темпо по 24 часа на ден седем дни в седмицата. По предварителни изчисления, ако тенденцията се запази, населението на страната ще постигне т.нар. колективен имунитет между март и май т. г. За целта трябва да бъдат ваксинирани поне 2/3 от израелските граждани, или това са около 6,5 милиона души.

70% от възрастните хора над 60-годишна възраст вече са получили втората си ваксина, а от миналата седмица здравните работници вече ваксинират и хората до 35 години, като сред тях са и учениците между 16 и 18 г.

Въпреки това обаче броят на новите случаи с новозаразени в Израел не спада, а точно обратното – бележи ръст. В месеца, в който биваха ваксинирани до 200 000 души на ден, инфектираните с COVID-19 не спираха да се увеличиват. 25 процента от общия брой починали от заразата са регистрирани през януари, или в конкретни цифри това са 1367 души.

Според здравните власти ръстът на случаите въпреки масовата имунизация в страната се дължи най-вече на новооткритите щамове на вируса, считани за най-заразни и по-устойчиви на ваксините, макар да признават, че това са все още хипотези, а не научно доказани твърдения.

Сред друга причина за ръста на новозаразените властите изтъкват систематичното неспазване на противоепидемичните мерки в някои обществени сектори, като например ултраортодоксалните групи в част от юдейските общности, които съставляват около 40% от новите случаи.

От началото на пандемията заразените в Израел с COVID-19 са повече от 650 000 души, от които 74 000 случаи са още активни.

източник: novini.bg

Вижте още:

Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Обезсмисля ли се ваксината заради мутациите на COVID-19?

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.