Парапсихология – що е то и с какво се занимава?

Парапсихологията е област на изследване, която изучава паранормалните или психическите явления, които не могат да бъдат обяснени с настоящите научни познания.

Практикуващите тази изключително популярна в миналото наука са търсели доказателства и обяснение на екстрасензорно възприятие, ясновидство, телепатия и телекинеза. Също така парапсихологията се опитва да обясни и други паранормални събития като преживяванията на духа извън тялото, необичайните видения, както и съществуването на призраци.

В продължение на векове екзистенциалните въпроси за живота след смъртта или вярата в неземни същества са тълкувани от религиозните учения. Точно затова много хора просто приемали същества като призраци или демони като част от ежедневието.

Това се променя през втората половина на 19-ти век или 1882 година с откриването на Обществото за психически изследвания в Лондон. Целта на обществото е да събере хора от различни научни области, за да намерят доказателства и отговори на паранормалните преживявания, които много хора твърдят, че са имали. Това се смята и за рождената дата на парапсихологията.

До средата на ХХ век науката е изключително популярна, а Обществото за психически изследвания прераства в световна организация. В следващите десетилетия обаче интересът към дисциплината отшумява.

По своето същество тази дисциплина представлява научно изследване на взаимодействията между живите организми и тяхната външна среда, които сякаш надхвърлят познатите физични закони на природата.

Парапсихологията е компонент от по-широкото изследване на съзнанието и ума.

Парапсихолозите изучават 5 широки области.

Телепатия

Комуникация между различни умове чрез средства, различни от нормалните сетива.

Ясновидство

Или дистанционно наблюдение – познаване на обекти, хора или събития, които са скрити през пространството или времето. Например, предмет, скрит в кутия в друга стая, снимка, запечатана в плик, събитие, което се случва на любим човек, който е на хиляди километри разстояние, или характеристиките на стая, която съществува само в миналото.

Гадателство

Познаване на събитие, което все още не е настъпило, или информация, която изглежда се прехвърля от бъдещето в настоящето.

Morkadis

Психокинеза

Взаимодействието на ума с материята от разстояние. В тази категория понякога са включени взаимодействията на ума с живите системи (включително енергийното лечение).

Изследване на оцеляването

Природата на човешкото съзнание и изследване дали съзнанието оцелява във физическата форма. Това включва научни изследвания в областта на прераждане, преживяване на тялото, видения и призрачни дейности.

Критиците на парапсихологията изтъкват в доводите си срещу нея липсата на доказателства за паранормална активност и трудността да се повторят със същата убедителност констатациите. Те също така твърдят, че парапсихолозите не са в състояние да изключват всички естествени обяснения за психичните феномени, което прави невъзможно окончателно да се твърди, че паранормални или психически явления наистина съществуват.

Освен това голяма част от историческите проучвания по темата са доказано фалшиви. И все пак очарованието на необяснимото и мистичното продължава и до днес. Парапсихологиятасъществува и сега, въпреки че вече не е толкова популярна, както в миналото.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Магия, окултизъм и езотерика в служба на Хитлер

Хората от други вселени

Феноменът на ясновидството все още не е разгадан

Тайните на телепатията

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.