Партенонът – скривалище за милиони сребърни монети?

pixabay.com

Фактът, че това е храм на Атина, може да е бил достатъчен от гледна точка на сигурността

Невероятни богатства на древния полис Атина може да са били скрити под формата на милиони сребърни монети на тавана на Партенона – храмът на богинята Атина на Акропола. Фактът, че това е храм на Атина, може да е бил достатъчен от гледна точка на сигурността, тъй като кражбата от там би се считала за престъпление срещу богинята.

Древните вярвали, че боговете, особено Атина, измисляли ужасни мъчения за хора, които прегрешавали пред тях.

Голяма част от богатството на града била в сребърни монети, тъй като ценният метал се добивал наблизо. Есхил наричал района „сребърен фонтан“. Друг източник на богатство за Атина били налозите, които останалите гръцки градове и плащали за защита по море.

Много е вероятно монетите да са съхранявани на тавана на Партенона около 5-и век пр. Хр., съобщава Ancient Origins.

Какво навежда изследователите на мисълта, че сребърното съкровище е крито точно там?

pixabay.com

Live Science съобщава за проучване на канадския професор Спенсър Поуп и неговия екип. „Древните автори казват, че атиняните пазели големи монетни резерви на Акропола, но не казват точно къде. Например един декрет от около 433 г. пр. Хр. говори за 3000 таланта, преместени на Акропола за безопасно съхранение – колосална сума пари, според изследовалите“, се казва в статията.

Изследователите посочват, че някои от монетите може да са били златни. Древните смятали, че златото струва 14 пъти колкото среброто, затова на тавана би имало по-малко монети, ако някои от тях са златни. Сребърната тетрадрахма била монетата с най-голяма деноминация в Атина.

Изчислява се, че площта на пода на тавана е 50 на 19 метра. Таванът трябва да е бил около 3 метра висок в сцентъра.

Поуп и неговият екип имат няколко причини да смятат, че Партенонът е използван за складиране на монети, въпреки че древните извори на посочват къде на Акропола са били слагани те. Източниците не казват и какво е било предназначението на тавана.

Въпреки това сред останките все още има стълбище, коеето е водело до това. Изглежда то е имало по-практично предназначение, различно от церемониалното. Може да е било ползвано за транспортиране на монети. Огромният размер на пода на тавана – по-голям от 3 тенис корта, би могъл да разпредели тежестта на монетите на голяма площ като така е по-малко вероятно да има срутване.

Размерът плюс стабилният под с кипарисови греди биха издържали на огромното тегло на монетите, посочва Live Science.

Освен това централното местоположение на Партенонът предоставяло леен достъп на гражданите.

Morkadis

pixabay.com

„Таванът на Партенона е единственото подходящо място, достатъчно голямо да побере всички монети от хазната. Макар че е можем да изключим възможността монетит да са били разпределени между няколко сгради, трябва да отбележим, че таванът е най-сигурното място“, обяснява Поуп.

Богинята Атина била известна с яростта си срещу хората, които прегрешавали към нея, и така била разглеждана като пазител на богатствата, пазени в Партенона. Когато Арахна свършила много по-добра работа в тъкането от Атина, отмъщението на богинята било ужасно.

Съществува дълъг списък с проклятия на Атина Палада, която тя отправяла към хора и земи, за които смятала, че правят нещо лошо срещу нея. Нейните накзания включвали ослепяване на хора, докарванеето им до лудост, унищожаване на кораби в буря, превръщане на хора в камък, превръщането им в ужасни чудовища и изпращане на чума на различни места.

Вероятно крадците биха се замислили сериозно преди да решат да крадат от такава гневна богиня.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Удивителни астрономически познания на хората в Древна Гърция

Археолози откриха в масов гроб армията, опитала да завладее Атина преди 2500 години

Нещо зловещо и необяснимо лежи под Атина, военните го крият

Аномалната пещера Пентели в Гърция, от която избягаха дори военните

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.