Пентагонът предупреждава: Путин е близо до натискане на ядреното копче

pixabay.com

Войната между Русия и Украйна продължава вече 23-ти ден. Докато дипломатическите усилия за прекратяването ѝ продължават, на фронтовата линия също се водят горещи сблъсъци. Твърди се, че Русия, която не е постигнала това, което търси във войната, и е понесла тежки загуби, цели да постигне победа с една-единствена и последна атака, според „Хюриет“.

Само въпрос на време е Русия да атакува важния за Украйна пристанищен град Одеса. Градът със страх очаква следващия ход на руския флот, разположен в Черно море. От друга страна, експертите твърдят, че това е тактика и че Русия крие съвсем друга цел, като се опитва да „открадне“ Украйна.

Според военно-тактическите анализатори, Русия всъщност планира да обкръжи Украйна от южната част на страната, като обедини армията с други батальони и спечели войната с финален „мълниеносен удар“.

Руските военноморски сили продължават да се събират в Черно море за атаката в Одеса, която се очаква от известно време. Експертите, които наблюдават армията и анализират ходовете един по един, смятат, че това е измама, която да отвлече вниманието на генералите от украинската армия и да скрие истинската цел.

А истинската цел може да бъде много по-зловеща от всички досегашни предвиждания и да затвърди най-лошите очаквания на военните анализатори.

Владимир Путин се приближава до възможността да извърши ядрена атака, колкото повече Украйна продължава да се съпротивлява срещу нахлуването на руските войски, предупреди високопоставен служител на отбраната на САЩ, цитиран от „Дейли Мейл“.

Генерал-лейтенант Скот Бериър, директор на Агенцията за разузнаване на Пентагона подробно изложи мрачните опасения в ново резюме на глобалните заплахи от 67 страници. У него се надига призракът на възможна ядрена атака срещу Киев, украинската столица, която досега се съпротивляваше на руските настъпления, и, както той твърди, това предизвиква отчаяние. В доклада му се отбелязва, че Русия твърди, че разработва ракети, които са в състояние да заобиколят западните отбранителни системи, „което ще гарантира надеждно нанасяне на неприемливи щети на Запада“.

Наскоро Русия разгърна неядрени ракети, които са оборудвани със системи-примамки – функция, която досега не е била забелязвана от западните шефове на отбраната – давайки възможност да се види вида на функцията, която може да бъде монтирана на най-опустошителните бомби в арсенала на Путин.

Тъй като тази война и нейните последици бавно отслабват руската конвенционална сила, Русия вероятно все повече ще разчита на ядреното си възпиране, за да сигнализира на Запада и да проектира силата си пред своята вътрешна и външна аудитория, пише той в доклада, получен от „Фокс Нюз“.

Мрачната оценка в доклада идва по-малко от 24 часа преди днешния разговор между президента на САЩ Джо Байдън и президента на Китай Си Цзинпин, като се очаква Байдън да поиска помощта на Си за оказване на натиск върху Москва за прекратяване на конфликта.

Усилията на САЩ за подкопаване на целите на Русия в Украйна, съчетани с усещането, че САЩ са страна в упадък, могат да подтикнат Русия към по-агресивни действия не само в самата Украйна, но и в по-широк план във възприеманата от нея конфронтация със Запада“, казва Бериър в доклада.

Той добавя, че основен мотив за инвазията е решимостта на Русия „да възстанови сферата си на влияние над Украйна и другите държави от бившия Съветски съюз“.

Въпреки по-голямата от очакваната съпротива от страна на Украйна и сравнително големите загуби в началните фази на конфликта, Москва изглежда е решена да продължи напред, като използва повече смъртоносни способности, докато украинското правителство не пожелае да постигне благоприятни за Москва условия, пише той, цитиран от БГНЕС.

Високопоставен служител на Пентагона заяви пред Блумбърг, че инвазията до голяма степен е в застой, като Русия разчита на повече от 1000 удара с ракети с голям обсег в Украйна. Това само по себе си още повече подхранва опасенията, че притесненият Путин ще се окуражи да приеме конфликта като ядрен и евентуално да предизвика Трета световна война.

Morkadis

Смята се, че мобилни ракетни пускови установки в Русия и Беларус изстрелват ракети „Искандер-М“ на Москва, като същевременно разполагат със системи за примамка, за да заблудят украинската противовъздушна отбрана. Системите предпазват ракетите „Искандер“ от ракетите на ПВО, като използват технология за топлинно търсене и радар, за да заблудят отбранителните системи, твърди офицер от американското разузнаване според „Ню Йорк Таймс“.

В четвъртък Министерството на отбраната на Обединеното кралство определи руската инвазия като „колеблива“ поради небрежна логистика и лошо планиране. Непрекъснатите украински контраатаки принуждават Русия да пренасочва голям брой войски за защита на собствените си линии за снабдяване, се казва в изявление на министерството. Това сериозно ограничава настъпателния потенциал на Русия.

Според доклада контраатаките водят до това, че Русия използва „безразборни методи“ на нападение – артилерия и ракети с голям обсег, които изравняват със земята градове, убиват цивилни и разрушават инфраструктура в отговор на ефективната съпротива на Украйна. Докладът поставя под въпрос твърденията на Путин, че е „модернизирал“ руската армия.

„Модернизацията на Русия има за цел да гарантира, че Русия може да разполага с военни сили, способни да участват в пълния спектър от военни действия, за да възпират или побеждават в широк кръг от заплахи, но първоначалните неуспехи в Украйна поставят под въпрос някои от твърденията на Путин“, пише Бериър.

„Русия продължава да подобрява способностите на своите сухопътни и въздушнодесантни войски, както и на крайбрежните войски. Тя модернизира главните бойни танкове (ГБТ) и въвежда нови ГБТ, артилерия и многоцелеви ракетни установки в арсенала си. Русия също така постоянно увеличава броя на батальонните тактически групи (БТГ) – основният маневрен елемент на сухопътните сили“, пише още Бериър. „През 2021 г. министърът на отбраната на Русия заяви, че структурата на силите ѝ може да генерира 168 БТГ, което е със 75% повече от 96-те БТГ, за които тя твърдеше, че може да генерира през 2016 г.“.

Той също така предупреждава, че през следващото десетилетие Русия, която вероятно разполага с таен склад за химически оръжия, може да се сдобие и с ядрени оръжия, включително нова тежка междуконтинентална балистична ракета, „трансокеанско торпедо“ и нова междуконтинентална крилата ракета.

В четвъртък президентът Джо Байдън нарече Путин „диктатор-убиец и чист бандит“ в речта си за Деня на Свети Патрик, която започна с шегата: „Може да съм ирландец, но не съм глупав“.

Байдън засили нападките си срещу руския лидер, ден след като най-накрая го нарече военнопрестъпник, в изказване, което започна с това, че той премина през ирландското си наследство по време на годишния обяд на приятелите на Ирландия.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Какво има в ядреното куфарче на САЩ, което може да погуби света

СССР е прикрил много по-голямо ядрено бедствие от това в Чернобил (видео)

Путин наредил привеждане на силите за ядрено възпиране в състояние на специална готовност

Завръща ли се страхът от ядрена война (нуклеомитуфобия)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.