Пер Лашез и Темпло Майор сред най-величествените гробници в света

Страхът от смъртта е сред най-силните човешки чувства, смятат психолози. Някои хора обаче хич не се притесняват от дамата с косата и с удоволствие обикалят света, за да разглеждат гробници, саркофази и мавзолей на известни личности, отдавна умрели владетели или революционери. Мексико, Париж или Виетнам – смъртта никога не е била толкова доходоносна, колкото в наши дни, шегуват се екскурзоводите.

Темпло Майор – Мексико Сити

3

В средата на мегаполиса Мексико Сити се намира величественият Темпло Майор. Погребалният комплекс крие зад стените си десетки останки на владетелите на ацтеките. Храмът, който е отворен през 70-те години на миналия век, някога бил сред най-важните свещени сгради в империята на ацтеките в тяхната столица Теночтитлан. Когато археолозите влизат там за пръв път намират десетки статуи и барелефи, погребани дарове, скелети с перфорирани гръдни кошове и извадени сърца и почти никакво злато. Преди да бъде напуснат от ацтеките, величественият храм -гробница бил ограбен. Наскоро археолози разкопаха уникално погребение в близост до Темпло Майор – скелет на девойка, обграден от 1789 кости на възрастни и деца.

Мачу Пикчу – Перу

мачу пикчу

Мачу Пикчу, или както го наричат перуанците градът в облаците привлича по 2 хиляди туристи дневно. Въпреки труднодостъпният терен, каменният град, който е сред последните пристани на културата на инките все още пази своите тайни. Над 200 постройки, гробници, складове, храмове и жилищни сгради и днес изненадват археолозите с прецизната си архитектура и странни рисунки на богът слънце, заради когото е създаден градът. Мачу Пикчу е построен преди повече от 550 години и се намира в перуанската джунгла. От 1983 година е в списъка на Юнеско за световни наследства.

Пер Лашез – Париж

4

Да идеш до Париж и да не се разходиш из Пер Лашез е все едно да си във ватикана и да не видиш Папата. Гробищата в сърцето на френската столица ежедневно са посещавани от „ловци на знаменитости“, тъй като именно там почиват известни личности като Джим Морисън, Оскар Уайлд и Шопен. Огромният гробищен парк е наистина впечатляващо място със своята атмосфера и архитектура, не само заради знаменитостите, които са погребани там.

Пирамидата на Хефрен – Гиза

5

Тази гробница също е изключително популярна сред туристите. Пирамидата на Хефрен в Гиза е висока 140 метра и е втората по големина е Египет. От 1979 година тя е в списъка със световни културни наследства на Юнеско. Тя е и единствената оцеляла от Седемте чудеса на античния свят.

Мавзолеят Хо Ши Мин – Виетнам

6

Една от най-впечатляващите гробници в света е тази на Хо Ши Мин. Тялото на виетнамския революционер е погребано в стъклен саркофаг в Ханой – близо до мястото, където на 2 септември 1945 година прочита публично Декларацията за независимост. За виетнамците е голяма чест да посетят неговия гроб.

Мавзолеят Акбар – Индия

7

Най-голямата гробница на Индия е посветена на императорът Акбар. Зад стените й владетелят спи своя вечен сън в специален саркофаг. Гробницата е отворена от изгрев то залез слънце, а на входа има надпис „Това е Едемската градина. Влизате, за да заживеете в нея вечно.“

Виенските гробища

8

Централните гробища във Виена са с големина колкото 500 футболни игрища. Това ги прави едни от най-големите гробища в цяла Европа. Над три милиона души са погребани там, а безбройните паметници в стил Арт Нуво привличат много туристи. Според посетителите това е един от най-красивите паркове и толкова оживен, че е сравняван с Дисниленд по посещаемост.

Morkadis

Чаулила – Перу

Когато разбойници са нахлули в гробището, още във времето преди инките, те са разпръснали черепи, кости и керамика по земята. Посещението на гробницата обаче определено си струва, тъй като там можете да видите добре запазени мумии с артефакти на повече от 1000 години.

Теракотената армия – Сиан

теракотената армия

Всяка година стотици хиляди туристи посещават Теракотената армия в Сиан, една от най-големите гробници в света. Общо 7278 войници са ескортирали първия китайски император, Цин Шъхуан, към гробището. Смята се, че повече от 700 000 работници са участвали в изграждането на гробницата.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

11 МУМИИ И ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.