Петър Петров – българинът, изобретил първия дигитален ръчен часовник

Снимка: iskamdaznam.com

През 1971г. българският изобретател Петър Петров (1919 – 2003) представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името „Пулсар”, но историята му не започва тогава.

Петър Петров е роден на 21 октомври 1919г в село Брестовица. През 1939г се записва в Френския Чуждестранен легион. Заловен е при защитата на Линията Мажино от германците през 1940г. Изпратен е във военнопленнически лагер в Полша. Там престоява 1 година, след което се завръща в България. През 1941г. става офицер от българската армия. Бил е гвардеец на цар Борис III. Прeз 1944г. се мести да живее в Мюнхен за да следва инженерство в Мюнхенския университет.

През 1951г. заминава за Торонто. Там взима участие в проекти за изграждането на американските военно-въздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор, Туле и Гренландия. През 1951г. отива в Индокитай, където изгражда мостове и електрически централи. По късно със собственоръчно проектирания катамаран достига до бреговете на Мелбърн, Флорида. Вече САЩ взима участие в космически проекти. Участва и в разработването на първия метеорологичен сателит Нимбус както и на първия комуникационен сателит Телстар и организира свое звено от компанията за работа с полупроводници.

През 1963г. се премества в Хънтсвил. Същата година е извикан от Вернер фон Браун (създателят на мисиите Аполо) в Космически летателен център Маршал за участие в проекта за нова ракета Сатурн5, която е била необходима за мисиите Аполо, а по точно Аполо 4 – 1967г.

Една година след излитането на Сатурн5 с Аполо 4, Аполо 8 достига Луната с екипаж -1968г.

Целта на експедицията е достигане на естествения спътник на Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии, завръщане и приводняване в предварително набелязан район на родната планета. За първи път членовете на Аполо 8 преминават границата на радиационния пояс на Земята и достигайки Луната преминават на орбита около друго космическо тяло.

През същата 1968г. Петров основава компанията Кеър Електрикс, с която разработва първият в света безжичен сърдечен монитор. Година по късно изобретява и първия дигитален ръчен часовник наречен “Пулсар”, който бива представен официално през 1971г.

По онова време “Пулсар” се продава за 2100 щатски долара за брой.

Ако минавате през Вашингтон можете да видите един от първите произведени дигитални часовника в Смитсоновия институт.

В следващите години създава основите на много от технологиите използвани днес.

Умира на 27 февруари 2003 г. в дома си в Хънтсвил, Алабама на 83 години.

Сред изобретенията му са:

– първия дигитален ръчен часовник,

– първата компютъризирана система за измерване на замърсявания,

Morkadis

– телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити,

– първият в света безжичен сърдечен монитор,

– както и множество други апарати и авторски методи.

източник: iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.