Пет добавки към храната, които убиват мозъка ни

гмо

Знаете ли, че болестта на Алцхаймер е класирана като човешки страх номер едно? И за това несъмнено си има причина. Както всеки над 40 години знае, да забравяш неща и да не можеш да реагираш достатъчно бързо на умствени задачи са неизбежни странични ефекти на остаряването. Но знаете ли, че в момента има 3000 хранителни добавки в продуктите, които консумираме всеки ден и голяма част от тях влияят негативно на психическото ни състояние?

Ето пет от тях, които просто убиват мозъка ни:

1. Мононатриев глутамат (МНГ)

Той повишава количеството глутаматна киселина в мозъка, което може да причини смъртта на нервните клетки. Днес производителите на храни се опитват да скрият тази съставка с умни и невинно звучащи имена като хидролизиран протеин, растителен протеин, соев протеин, соев протеинов концентрат, суроватъчен протеин или ароматизиращи подправки, ензими, екстракт от дрожди и други. Най-често се среща в кубчетата бульон.

2. Аспартам

Малко хора знаят, че този толкова често срещан подсладител може да повлияе на паметта ни. И дори по-лошо.  Няколко проучвания, направени върху животни, показват, че аспартамът може да причини припадъци и мозъчни тумори. Въпреки това обаче той се добавя към огромно количество храни и напитки. Въпреки че не е лесно да го избегнете, четете внимателно етикетите – наличието му е задължително за отбелязване.

3. Сукралоза

Това е друг подсладител, който убива 50% от добрите бактерии в червата ни, което води до образуване на токсини. Един от вредните ефекти на този процес е върху хипокампуса, където се съхраняват спомените ни.

4. Диацетил

Представлява ароматно вещество. Смята се, че се изпиват 17300000000 литра течности, към които е добавен и то само за една година.

Диацетилът е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера – защита, която предпазва мозъка от навлизане на вредни вещества. Смята се, че е една от причините за Алцхаймер.

Няма да го видите на етикета, но бъдете нащрек, ако е написано „изкуствен ароматизатор масло“ или „естествени аромати“.

5. Алуминий

Може и да ви изненадва, но алуминият се води за хранителна добавка. Той обаче е невротоксин. През 1970 г. аутопсии показват, че хората с Алцхаймер имат по-голяма от нормалната концентрация на алуминий в мозъка.

Morkadis

Алуминият е обща хранителна добавка, която може да бъде намерена в бакпулвера и противослепващите агенти. Това е най-често срещаният метал в кората на земята, така че е трудно да се избегне досег с него в ежедневието ни.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

6 ДОБАВКИ В ХРАНИТЕ, КОИТО УВРЕЖДАТ ДНК

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.