Пет от най-мистериозните природни явления на планетата

Земята не спира да ни удивлява със своето майсторство да сътворява причудливи форми, чудеса, които ни смайват и очароват. Вижте някои от най-невероятните природни явления на планетата:

Преместването на камъни

камък

Това геоложко явление се намира в сухото езеро Racetrack Playa в Долината на смъртта, Калифорния. Камъните се движат без каквато и да е намеса на хора или животни и оставят следи по набраздената с множество геометрични форми, вследствие на високите температури, Земя.

И до днес този геоложки феномен продължава да удивлява учените.

Образуването на смерч

торнадо

Смерчът се формира чрез преминаването на торнадо над водата. Често се среща в тропиците и в близост до Австралия, но също така и по крайбрежието на Европа, Британските острови, Средиземно море и др. За разлика от обичайното торнадо, смерчът трае само 15-30 минути, той е с по-малък диаметър и скорост на въртене.

Вълни-убийци

вълни

Тези гигантски вълни се издигат на височина 20-30 метра, има ги в океана и имат атипично поведение. Вълните-убийци са невероятно опасни за корабите. След като вълната се удари в плавателния съд, корабът не може да устои на огромното налягане на водата.

 Kalgasporу

5

Kalgasporу е образувание под формата на игли или пирамиди на наклонена повърхност и снежни полета в планините на тропиците и субтропиците. Те се появяват в условията на сух въздух и високото положение на Слънцето. Обикновено иглите и пирамидите достигат размер до 6 метра, а на връх Еверест са намерени Kalgasporу с височина до 30 метра.

Северно сияние

Morkadis

сияние

По време на слънчеви изригвания голямо количество частици биват изхвърлени в открития Космос. Когато попаднат в обхвата на магнитното поле на Земята, те се насочват към магнитния Северен полюс, където си взаимодействат с горните слоеве на атмосферата. Северното сияние е енергията, освобождавана при това взаимодействие.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Най-зрелищните феномени на природата

10 от най-невероятните природни образувания по света

Природните феномени, които остават загадка и до днес

Чудните мостове крият мистерии и легенди

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.