Планетата встъпва в 30-годишен студен цикъл

зима

Имунитетът на човека е адаптиран за 30-годишния студен цикъл, в който встъпва планетата. Това казва пред ТАСС акад. Владимир Мелников, председател на Тюменския научен център на СО РАН.

Според прогнозите му в близките години средната температура ще се понижи с 1,5-2 градуса. Ученият е сигурен, че това незначително застудяване ще бъде преживяно не само от хората, но и от животните и растенията.

„В далечната история, когато човекът още не е имал средства за спасяване от студа, ледниковите периоди са водили до печални резултати, чак до измиране на видове. Но това са били студове от друг мащаб и по продължителност, и по ниво на температурите. Те не са съпоставими с краткопериодните цикли, които преживяваме ние, отбелязва академикът.

Чакат ни 30 студени зими

Втора година поред руските синоптици прогнозират сурови зими. Според ръководителя на Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) Александър Фролов, основните студени фронтове ще преминат над Урал и Южен Сибир.

Според акад. Мелников в тази прогноза няма нищо аномално, ако се вземе предвид, че планетата встъпва в студен климатичен цикъл. „Изпитвам влиянието на трети климатичен цикъл през живота си… От своя личен жизнен опит мога да кажа, че хората преживяват спокойно такива цикли, имунната система на човека е првикнала към такива колебания“, отбелязва академикът.

Застудяване при глобално затопляне

Американските учени са съгласни с руските си колеги за идващото застудяване. Специалистите от САЩ твърдят, че то ще протече на фона на глобалното затопляне на климата. Такъв извод има в изследването, подготвено от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ с участието на няколко десетки учени от различни страни.

Малников също е на мнение, че застудяване с 1,5-2 градуса по-скоро няма да се отрази на процеса на глобално затопляне.

инфо: climate.actualno.com

Вижте още: 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА НАЙ-СТУДЕНОТО МЯСТО В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.