Планират изграждането на десет пъти по-мощен адронен ускорител в Европа

Известният Голям адронен ускорител (Large Hadron Collider), гигантският ускорител на частици, който помогна на учените да разбият някои от най-дълбоко скритите тайни на Вселената, е на път да се сдобие с конкурент, който ще бъде много по-голям и по-мощен.

Европейските физици току-що обявиха предложението си за изграждането на нов ускорител на частици, който изисква 100 километров кръгов колайдер и ще струва приблизително 10 милиарда долара. Планове за т. нар. „Бъдещ кръгообразен ускорител“ бяха разкрити във вторник в доклад на служители, свързани с Европейската организация за ядрени изследвания, по-известна като ЦЕРН (CERN).

Този ускорител от ново поколение ще бъде контролиран от всички 23 страни-членки на CERN и се планира да бъде четири пъти по-голям и около 10 пъти по-мощен от днешния Голям Адронен ускорител, разположен на френско-швейцарската граница.

Именно с негова помощ през 2012 г. беше потвърдено съществуването на така наречената Божествена частица – Хигс бозон. Това е частица, която дава маса на електроните и протоните, които учените считат за вид градивен елемент за света, като част от така наречения „стандартен модел“. Това е група знания, описващи някои от най-основните сили, които работят във физическия свят.

По ирония на съдбата, този силно търсен клас от частици може да разкрие дълбочината на света около нас, но в същото време, частиците са толкова малки, че са нужни гигантски машини, за да ги освободят, за да може учените да ги изучават.

Начинът, по който работи Големият адронен колайдър, включва линия от свръхпроводящи магнити, които изстрелват потоци протони един срещу друг достатъчно бързо, за да могат тези ключови частици да се появят отново след удара. И сред въпросите, за които учените се надяват, че новият колайдер може да помогне да се намери отговор, са неща, свързани с гравитацията и нейните характеристики.

Междувременно Китай също съобщи, че възнамерява да изгради своя версия на ускорител на частици. Според доклад на ScienceAlert, китайската версия може да започне да функционира към 2030 година и да представлява „главен старт” на многобройните сблъсъци на частици, необходими за натрупването на огромна банка от статистически данни, необходима за намиране на недостатъци в „стандартния модел“. Япония също планира изграждането на ускорител на частици.

От статията на ScienceAlert обаче, става ясно, че все още няма гаранция, че този нов колайдер в Европа ще бъде построен. Съществуващият Голям Адронен ускорител очевидно не е произвел достатъчно данни за повече научни открития и съответно все още не е задоволил очакванията на някои служители, че има нужда от огромните инвестиции за разработването на нов, десет пъти по-мощен ускорител.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

От какво е направена нашата Вселена?

Частиците неутрино са по-бързи от светлината? Физици умуват върху новата загадка

Колайдерът на Китай може да „разкъса дупка във вселената“

Как да изпратим съобщение в миналото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.