Под повърхността на Марс вероятно е съществувал живот

марс

Когато хората за пръв път забелязват Марс в небето, част от тях сигурно са се чудили дали има живот на повърхността му. През последните години с редица космически апарати, кацнали на повърхността на Червената планета, получихме добър поглед върху нея и осъзнахме, че не е възможен живот там.

Старото научнофантастично клише за подземното марсианско общество, което е скрито, обаче остава. Сега ново проучване разкрива, че животът може би е процъфтявал под повърхността на планетата, но това отдавна е минало.

Изследванията, публикувани в Earth and Planetary Science Letters показват, че докато животът на Марс отдавна е изчезнал – ако изобщо някога е съществувал там – условията, които са били под повърхността някога са били идеални, за да поддържат живот.

„Показахме на базата на основни изчисления във физиката и химията, че в древната марсианска среда под повърхността, вероятно е имало достатъчно разтворен водород, за да задвижва съществуваща подземна биосфера“, казва Джеси Тарнас от университета Браун и водещ автор на изследването.

„Условията в тази обитаема зона биха били подобни на местата на Земята, където съществува подземният живот“.
Отчасти, изследването се фокусира върху богатството на водорода, който вероятно се е намирал в марсианската почва преди около четири милиарда години, както и върху наличието на вода на повърхността на планетата. Изследователите са използвали климатични модели и показания от мисиите на Марс, за да преценят колко голяма е била евентуалната обитаема зона под повърхността. Те вярват, че слой, който е дебел няколко километра, би бил подходящ да приюти живот.

Условията според учените, са били много подобни на тези, които позволяват на малките организми на Земята да живеят под нейната повърхност. Още по-важно е, че радиацията от Слънцето, която би затруднила съществуването на живот над повърхността на Марс, не действа под повърхността на планетата.

Тарна заявява, че това не означава непременно, че животът действително е присъствал под повърхността на древния Марс. Една планета, която е подходяща за живот, и планета, която действително е приютила живот, са две много различни неща и ще трябва да чакаме бъдещи мисии на Марс, преди да знаем дали има някакви доказателства за минал живот там или не.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Дали животът на Земята не произхожда от Марс?

Мъск не се предава: Има достатъчно СО2 на Марс и можем да го освободим с ядрен синтез

Кюриозити засне странен обект на Марс

Ядрени войни са унищожили живота на Марс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.