Пожарът край АЕЦ „Чернобил“ е умишлен

пожар 1

Основната версия за пожара, избухнал в района на Чернобилската атомна централа, е умишлен палеж. 

Това заяви председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Зоран Шкиряк, съобщава Фокус, като цитира Би Би Си. По негова информация

разпространението на огъня в посока на някогашната атомна електроцентрала е спряно, а радиационният фон е в норма.

За потушаването на пожара са изпратени 3 самолета, един хеликоптер, значително количество техника, както и полицейски сили.

Пожарът е локализиран, но все още не е потушен.

Според руския клон на „Грийнпийс“ огънят е настъпил в 30-километровата забранена зона около атомната електроцентрала в Чернобил, а най-близката точка между пожара и бетонния саркофаг, с който е покрита централата, е на разстоянието от едва 15 километра“, съобщава Интерфакс.


Еколозите съобщават, че горят 10 000 хектара гора и изразяват опасения, че последиците от пожара може да са катастрофални.

Огънят избухна във вторник вечерта в района на разрушената Чернобилска атомна централа. Пламъците са лумнали в отчуждената зона на територията на специален комбинат „Чернобилска пуща“, Киевска област.

Премиерът на Украйна Арсения Яценяк свика комисията по извънредните ситуации и съобщи, че този пожар е най-големият от 1992 г. насам.

„Служители на полицията от отдела в зоната на Чернобилската атомна електроцентрала евакуират хората на безопасни от пожара места.

Спасен и преместен е добитък и имущество“, съобщиха от полицията.

инфо: bnews.bg

Вижте още:

29 Г. СЛЕД КАТО ЖИВКОВ СКРИ ЗАПЛАХАТА ОТ ЧЕРНОБИЛ – МНОГО 30-40-ГОДИШНИ СА БОЛНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.