Пожар избухна в най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Зеленски обвини Москва в ядрен тероризъм

През нощта е избухнал пожар в Запорожската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа.

Инцидентът е причинен от „непрекъснат вражески обстрел на сградите и блоковете на централата“, според кмета на град Енерходар, Дмитро Орлов.

Орлов преди това съобщи за интензивни боеве между украинските и руските сили в покрайнините на неговия град, който е в югоизточната част на Украйна.

Руските войски се опитават да влязат в града с танкове и да превземат завода, но жители и работници са забелязани да се струпват около централата и околните пътища.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че руските войски „стрелят от всички страни“ по Запорожската атомна централа. „Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникарите, да създадат зона за сигурност!“ написа той в Twitter.

Лора Рокууд, директор на организацията с нестопанска цел Open Nuclear Network, по-рано каза пред Радио 4 на BBC, че войната може да окаже въздействие върху електрическата мрежа на Украйна, която зависи от ядрената енергия.

По думите й военната дейност около централа крие два преки риска за ядрените инстилации – потенциални щети на инфраструктурата на централата и увреждане на персонала й или много по-сериозни щети, които засягат оперативните способности на централата, които могат да причинят срив.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е в контакт с украинските власти относно съобщенията за обстрел на Запорожската атомна електроцентрала.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа. Той заяви, че нахлуващите руски сили са стреляли по атомната електроцентрала в Запорожие.

„Нито една държава, освен Русия, не е стреляла по ядрени енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната държава сега прибягна до ядрен терор“, каза украинският президент във видеопослание.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че „безразсъдните действия на президента Путин сега могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа“. Той и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха спешни телефонни разговори с украинския президент Зеленски. Джонсън настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в близките часове, както и че Обединеното кралство незабавно ще повдигне въпроса пред Русия и близките си партньори.

Говорител на централата използва социалните мрежи за да отправи молба към руските сили „да спрат огъня с тежки оръжия“.

„Има реална заплаха от ядрена опасност в най-голямата атомна енергийна станция в Европа“, каза Андрий Туз във видео в Telegram, според Асошиейтед прес и допълни, че централата е подложена на пряка атака от руски обстрел и пожарникарите не могат да се доближат до избухналия огън.

Morkadis

Той добави, че горящият реактор е в ремонт и в момента не работи, но съдържа ядрено гориво.

Съобщава се, че Запорожие снабдява с ток 25% от  на страната.

Украйна има четири действащи атомни централи, включително Запорожка. Страната също така контролира ядрени отпадъци в обекти като Чернобил, който сега под руски контрол.

Международната агенция за атомна енергия заяви по-рано днес, че се консултира с Украйна „и други с оглед предоставяне на максимална възможна помощ на страната, тъй като се стреми да поддържа ядрена безопасност и сигурност в настоящите трудни обстоятелства“.

Владимир Кличко, шампион по бокс и брат на кмета на Киев, каза, че ядрените централи на Украйна са застрашени от руската инвазия, предупреждавайки за потенциално повторение на катастрофата в Чернобил през 1986 г.

„Украйна има 4 атомни електроцентрали, а руската армия стреля с ракети и бомбардира точно до една от тях. Не гледайте настрани, СПРЕТЕ руската инвазия СЕГА!!!“, написа Кличко в Twitter.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в изявление днес призова всички военни сили, действащи около Енерходар, да се въздържат от насилие в близост до централата.

В сряда той каза, че атомните електроцентрали в страната „трябва да могат да продължат да работят без никакви заплахи за безопасността или сигурността. Всяка авария, причинена в резултат на военния конфликт, може да има изключително сериозни последици за хората и околната среда, в Украйна и извън нея“ .

Руските сили превзеха контрола над затворената атомна електроцентрала в Чернобил преди около седмица. Украинските власти съобщиха, че нивата на радиация са били „надвишени“ на редица места в района по това време, но Русия отрича тази информация.

Късно през нощта боевете край централата са спрели. Не се отчита повишена радиация, но огънят продължава да гори.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Байдън за Путин: Той няма представа какво се задава

В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

Ядрената мощ на Русия – има ли основания за тревога?

Путин скрил семейството си в подземен град в Сибир?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.