Поредица от инциденти с ваксината на „АстраЗенека“, поставят безопасността ѝ под въпрос

pixabay.com

Поредица от инциденти с ваксината на „АстраЗенека“ обърка плановете по поставянето ѝ в някои страни. Австрия, например, вече обяви, че неизползваните от партидата АБВ 5300 около 6000 дози се изтеглят от употреба след двата случая на тежки усложнения, единият от които с летален изход.

Противоречията започнаха най-напред с въпроса дали е безопасна при хората над 55-годишна възраст. След това последваха множеството странични ефекти от препарата. Накрая се разбра и за няколко случая на пациенти, починали след ваксинация, въпреки че в нито един от тях не бе доказана връзка между смъртта и лекарството.

Самата ваксина е одобрена за прилагане в ЕС, САЩ и в други страни, което означава, че безопасността ѝ, поне на документи, е гарантирана. По-голямата част от имунизираните с препарата на „АстраЗенека“ не са се оплакали от по-сериозни здравословни проблеми, а експертите за категорични, че ефикасността ѝ драстично намалява разпространението на вируса.

Други обаче припомнят за смъртния случай от Италия, когато 62-годишна жена издъхна четири дни след ваксинацията си. Заради подадена жалба от семейството на жертвата, прокуратурата се зае със случая.

В Южна Корея пък бяха регистрирани общо осем смъртни случая след поставяне на препарата на „АстраЗенека“, но здравните власти в страната не намериха доказателства за пряка връзка между смъртта на пациентите и ваксината.

В Испания все още не е установен летален изход след ваксиниране с „АстраЗенека“, но през изминалата седмица около 50 учители са били освободени за домашно лечение заради странични реакции на ваксината, като някои от тях са описали реакциите като „много лош махмурлук“, информира онлайн порталът 20minutos.

източник: novini.bg

Вижте още:

Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

Обезсмисля ли се ваксината заради мутациите на COVID-19?

Парадокс в Израел: Все повече новозаразени на фона на масовата ваксинация

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.