Потенциалните опасности, които крият подсладителите

Ново изследване открива, че често срещаните изкуствени подсладители могат да разболеят иначе здравословните бактерии в стомашно-чревния тракт и да ги принудят да го атакуват стомашно-чревната стена. Това от своя страна може потенциално да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Проучването, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, е първото, което показва патогенните ефекти на някои от най-често използваните изкуствени подсладители – захарин, сукралоза и аспартам – върху два типа бактерии в стомашно-чревния тракт: E.coli (Ешехерия коли) и E. Faecalis (Ентерококус фекалис).

Предишни проучвания показаха, че изкуствените подсладители могат да променят броя и типа на бактериите в стомашно-чревния тракт, но това ново молекулярно проучване, ръководено от академици от университета „Англия Рускин“, показва, че подсладителите могат и да направят бактериите патогенни. То открива, че тези патогенни бактерии могат да се прикрепват към Caco-2 (епителните клетки, покриващи сетната на червата), да проникват в тях и да ги убиват.

Известно е, че бактерии като E. Faecalis, които преминават през чревната стена, могат да навлязат в кръвоносния поток, да се струпат в лимфните възли, черния дроб и далака и да причинят редица инфекции, включително септицемия (сериозна инфекция на кръвта, обща гнойна инфекция без метастази).

Новото проучване открива, че в концентрация, равна на две кенчета безалкохолна напитка, всички тези три изкуствени подсладителя могат значително да увеличат способността както на E.coli, така и на E. faecalis да се прилепват към чревните клетки Caco-2, и диференциално да увеличат образуването на биофилми.

Бактериите, растящи в тези биофилми, са по-малко чувствителни на терапии за антимикробна резистентност и са по-склонни да отделят токсини и да проявяват вирулентни фактори – молекули, които могат да предизвикват различни заболявания.

Освен това и трите подсладителя карат патогенните бактерии в стомашно-чревния тракт да нападат клетките Caco-2 (с изключение на захарина, който не влияе на способността на E.coli да навлиза в тях).

„Съществуват редица притеснения, свързани с консумацията на изкуствени подсладители, като някои проучвания показаха, че подсладителите могат да засегнат онзи бактериален пласт, който поддържа стомашно-чревния тракт – т.нар. чревна микробиота“, казва д-р Хавови Чичджър, старши лектор по биомедицински науки в университета „Англия Рускин“.

„Нашето изследване е първото, което показва, че някои от подсладителите, които се срещат често в храните и напитките – захарин, сукралоза и аспартам – могат да направят нормалните „здравословни“ чревни бактерии патогенни. Тези патогенни промени се свързват с по-висока формация на биофилми и по-голяма способност за прилепване и навлизане на бактериите в човешките чревни клетки. – казва още той. – Тези промени могат да накарат нашите собствени бактерии да нападнат и увредят червата ни и съответно – да доведе до инфекции, сепсис и мултиорганна недостатъчност.“

„Знаем, че прекомерната консумация на захар е ключов фактор в развиването на състояния като затлъстяване и диабет. Следователно е важно да разберем повече за заместването на захарта с подсладители в нашата диета и влиянието, което оказва това върху нашето здраве.“

източник: obekti.bg

Вижте още:

Какво не пише на етикетите за „вредните“ хранителни добавки“

Вредни растения за дома, които привличат лош късмет

Кои видове пластмаси са най-вредни за здравето ни

Най-вредните храни в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.