По-възрастни бащи, по-висок риск за бебетата при раждане

Данни, които документират ражданията в САЩ, събирани от десетилетие, свързват бебета на по-възрастни бащи с различни повишени рискове при раждането, включително ниско тегло на бебето и нужда да се отдели от майката. Това показва ново изследване на учени от Медицинското училище на Станфордския университет.

Данните дори доказват, че възрастта на бащата може да повлияе на здравето на майката по време на бременността, особено на риска от развитие на диабет.

„Ние сме склонни да разглеждаме майчините фактори при оценката на свързаните рискове при раждането, но това проучване показва, че здравословното бебе е „отборна работа“, а възрастта на бащата допринася и за здравето на бебето“, казва Майкъл Айзенберг, уролог, доктор на науките.

Данните от повече от 40 милиона раждания показват, че бебетата, родени от бащи на „напреднала бащинска възраст“, което приблизително се равнява на над 35-годишна възраст, са изложени на по-висок риск от неблагоприятни резултати при раждане, най-вече по-ниско тегло при раждане, припадъци и необходимост от вентилация непосредствено след раждането.

Най-общо казано, колкото по-възрастен е бащата, толкова по-голям е рискът. Например, мъжете навършили 45 години носят с 14% по-голям риск да имат преждевременно родено дете, а мъжете на възраст 50 или повече години са имали 28% по-голяма вероятност да имат дете, което е трябвало да постъпи веднага след раждането в интензивното отделение за новородени.

Все пак тези цифри не са причина драстично да се променят плановете за живот, тъй като рисковете все още са относително ниски, казва Айзенберг. Той сравнява увеличените рискове при закупуването на билети за лотарии. „Ако купите два билета за лотария вместо един, шансовете ви да спечелите вече са двойни, увеличават се със 100%. Но това е относително ниско увеличение, защото шансовете ви за спечелване на лотарията поначало са много малки, въпреки двата билета все още е малко вероятно да спечелите лотарията.

Това е много екстремен пример, но същата концепция може да бъде приложена и към начина, по който мислите за тези рискове при раждането“, обяснява водещият автор на изследавнето. Вместо това, Айзенберг вижда констатациите просто като информация за хора, планиращи семейство и се надява, че те ще служат за образоване на обществеността и здравните служители.

Още през 2017 г. Айзенберг публикува проучване показващо, че броят на по-възрастните бащи, се увеличава. Сега около 10% от децата се раждат на бащи на възраст над 40 години, докато преди четири десетилетия този процент е бил само 4%.

„Виждаме тези промени в Съединените щати, без оглед на раса, образователна степен или география – навсякъде се вижда същият модел“, казва Айзенберг. „Значи мисля, че става все по-релевантно да разберем здравните последици от напредналата бащинска възраст по отношение на здравословното състояние на кърмачетата и майките.“

Айзенберг и неговите колеги са използвали данни от 40.5 милиона живи раждания, документирани чрез програма за обмен на данни, управлявана от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националния център за здравна статистика на САЩ. Изследователите организират информацията, базирана на възрастта на бащата – под 25 години; 25 до 34; 35 до 44; 45 до 55; и по-стари от 55 г. – и разглеждат различни параметри, които могат да изкривят връзката между възрастта на бащата и резултатите от раждането, като раса, образование, семейно положение, история на тютюнопушенето, достъп до грижи и възраст на майката.

Данните показват, че след като таткото навърши 35 години, има леко увеличение на рисковете от раждане като цяло – с всяка година, в която човек остарява, той натрупва средно две нови мутации в ДНК на сперматозоидите си – но рисковете за новородени от бащите на следващото възрастово ниво показват още по-рязко увеличение.

В сравнение с бащите на възраст между 25 и 34 години (средната възраст на бащинството в Съединените щати), бебетата, родени от мъже на 45 или повече години, са с 14% по-голяма вероятност да попаднат в интензивно отделение веднага след раждането, с 14% по-вероятно да бъдат родени преждевременно, 18 процента е по-вероятно да имат припадъци и с 14 процента по-вероятно да имат ниско тегло при раждане.

Ако бащата е навършил 50 години, вероятността детето да се нуждае от вентилация след раждането се е увеличила с 10%, а вероятността да се нуждаят от помощ от интензивното отделение за новородени е нараснала с 28%.

„Това, което наистина беше изненадващо за нас е, че изглежда има връзка между напредналата възраст на бащата и вероятността майката да развие диабет по време на бременност“, казва Айзенберг. За мъжете над 45-годишна възраст партньорите им са с 28% по-голяма вероятност да развият гестационен диабет в сравнение с бащи между 25 и 34 години.

Morkadis

Айзенберг посочва, че възможните биологични механизми тук са неясни, но той подозира, че плацентата на майката играе роля.

В бъдеще Айзенберг иска да разгледа и други популации, за да потвърди връзката между възрастта и рисковете при раждане, както и да започне да декодира някои от възможните биологични механизми.

„Учените вече са разгледали тези тенденции, но това е най-изчерпателното изследване, което разглежда връзката между възрастта на бащата и резултатите от раждането „, каза Айзенберг. „По-доброто разбиране на биологичната роля на бащата ще бъде очевидно важно за потомството, но потенциално и за майката“.

Статия описваща изследването, беше публикувана на 1 ноември в онлайн версията на The British Medical Journal.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Знаехте ли, че… резачката е създадена за израждане на бебета

Ема – снежното бебе

Бебетата се раждат най-често в този час от денонощието

Домашните любимци намаляват алергиите и затлъстяването при бебетата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.