Призрачно село изплува след като суша изпразни язовир в Испания

Село-призрак, което се появи след като суша почти изпразни язовир на испанско-португалската граница, привлича тълпи от туристи със своите зловещи сиви руини.

Тъй като резервоарът е на 15% от капацитета си, подробности за живот, замръзнал през 1992 г., когато селото Асередо в северозападния регион на Галисия в Испания беше наводнено, за да се създаде резервоарът Алто Линдозо, се разкриват отново.

„Сякаш гледам филм. Изпитвам чувство на тъга“, казва 65-годишният пенсионер Максимино Перес Ромеро от Ла Коруня. „Чувството ми е, че това ще се случи през годините поради сушата и всичко това с изменението на климата.“

Разхождайки се по калната земя, напукана от сушата на някои места, посетителите виждат частично срутени покриви, тухли и дървени отломки, които някога са били врати или греди и дори чешма за пиене с вода, която все още тече от ръждясала тръба.

Каси с празни бутилки от бира бяха подредени до това, което някога е било кафене, а една полуразрушена стара кола ръждясва до каменна стена. На кадри с дронове се виждат запуснатите сгради.

Мария дел Кармен Янес, кмет на по-големия съвет на Лобиос, от който Асередо е част, обвини за ситуацията  липсата на дъжд през последните месеци, особено през януари, но също така и „доста агресивната експлоатация“ от португалската енергийна компания EDP, която управлява резервоара.

На 1 февруари правителството на Португалия нареди шест язовира, включително Алто Линдозо, да не бъдат използвани за производство на електроенергия и напояване, поради влошаващата се суша.

Пред Reuters EDP казва, че ниските нива на вода в язовира се дължат на сушата, но че управлява водните ресурси „ефективно“ и че те са над минималните изисквания, включително и в Алто Линдозо.

Въпросите за устойчивостта на резервоарите не са нови. Миналата година няколко испански села се оплакаха как енергийните компании ги използват след бързото изтегляне от езеро от Ибердрола в Западна Испания. Компанията заяви, че спазва правилата.

Данните на Министерството на околната среда показват, че язовирите на Испания са с 44% от капацитета си, доста под средния от около 61% през последното десетилетие, но все още над нивата, регистрирани при суша през 2018 г.

Източник от министерството каза, че показателите за засушаване показват потенциално влошаване през следващите седмици, но все още не откриват общ проблем в цялата страна.

Хосе Алварес, бивш строителен работник от Лобиос, изпита смесица от носталгия и фатализъм, когато си спомни работните си дни в Асередо.

„Това е ужасно, но е това, което е. Това е животът. Някои умират, а други живеят“, каза той.

източник: dnes.bg

Morkadis

Вижте още:

В село Габрово все още чуват камбанения звън на затрупан с пръст храм преди 5 века

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Хобитското село в Унгария, в което не живее никой

Ал Хамра – селото, където само смелите излизат след залез слънце

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.