Природните бедствия са все по-голяма заплаха за човечеството

ураган

Стихийните бедствия, стоварили се върху различни региони на планетата от началото на годината, са причинили гибелта на над 2 хиляди души, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той призова международната общност сериозно да се отнесе към опасностите, свързани с глобалното изменение на климата. Като пример за разрушителните последици от този процес Гутериш посочи ураганите, наводненията и другите природни катастрофи, които се случиха през последните седмици в американския щат Тексас, в Бангладеш, Индия, Непал, и Сиера Леоне.

„Броят на стихийните бедствия от 1970 година се е увеличил почти четири пъти. САЩ, Китай и Индия са преживели най-големия брой бедствия . Само през миналата година 24,2 милиона души останаха без покрив заради внезапни бедствия – три пъти повече, отколкото в резултат на конфликти и насилие. Дори без да се включват последните наводнения, предварителните данни за тази година са за 2087 загинали, предаде БГНЕС.

Все пак Гутериш се съгласди, че не трябва да се обвързват отделните природни явления с климатичните промени и подчерта, че учените предупреждават да не се прави такова обвързване.

„Но те точно толкова ясно казват, че подобно екстремно време ще бъде новата норма след глобалното затопляне според (климатичните им) модели. Когато научната общност прогнозира рязко зачестяване и засилване на интензивността на бедствията, е настанало време сериозно да се замислим как да не намаляваме амбициите си в областта на климата”, отбеляза генералният секретар на ООН.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.