Проверете с тест: Ще ви вземат ли на работа в Apple

Eдна от най-иновативните компании в света – Apple, търси креативни хора със силна логика. Човекът икона в нейната история – Стив Джобс, неведнъж e споделял в интервюта, че освен силни софтуерни инженери и графични дизайнери, Apple търси кадри с буден и гъвкав ум и неочаквани за професията им познания и умения. Това са две от най-често задаваните логически задачи на интервютата за работа в компанията.

Загадка 1.

Вие сте в края на приключение и се приближавате към 2 врати. Съкровището, което търсите, е зад едната. Зад другата се крие бавна, мъчителна смърт. До вратите има двама души. И двамата знаят зад коя врата се намира съкровището. И двамата знаят зад коя има бавна, болезнена смърт. Единият от тях винаги казва истината. Вторият винаги лъже. Но вие не знаете кой кой е и имате право да зададете само един въпрос на един от тях. Какъв въпрос ще зададете, на кого и какво ще направите на базата на това, което той ще ви каже?

Загадка 2.

Пред вас има петима души. Единият винаги казва истината. Другите четирима или ще ви кажат истината, или ще ви излъжат, когато им зададете въпрос. Втория път, когато им зададете въпрос, ще превключат. С други думи, ако първо са ви казали истината, после ще ви излъжат, и обратно. Можете да зададете 2 въпроса на всеки един от тези петима души. Може да са към един и същи човек. Или към двама различни души. Какво ще попитате, за да разберете кой е този, който казва истината?

ЖОКЕР: Искате да попитате въпрос, независимо какво те ще ви кажат, по такъв начин, че ще знаете какво ще направи човекът отсреща втория път – ще ви излъже ли, или ще ви каже истината.

РЕШЕНИЯТА:

1. Попитайте който и да е от тях „Коя врата ще каже другият човек, че крие съкровището?”. Така и двамата ще ви посочат неправилната и следователно вие ще можете да изберете тази, която ви трябва.

2. Първо попитайте: „Вие ли сте този, който казва истината?”. След това попитайте „Кой е този, който казва истината?” или „Кой не лъже?” в зависимост от отговора. Когато зададете първия въпрос, ще ви кажат „да” или „не”. Ако някой каже „да”, той ще е човекът, който казва истината, или този, който лъже. Ако е този който казва истината, ще ви отговори истината на втория въпрос. Ако е този, който лъже, ще ви каже истината на втория въпрос. Ако ви кажат „да”, ще знаете, че ще ви кажат истината на втория въпрос. Затова попитайте „Кой е този, който казва истината?” и ще получите правилния отговор. Ако кажат „не” на първия въпрос, човекът пред вас не може да е човекът, който казва истината, и лъже. Затова после го попитайте „Кой не лъже?”.

инфо: marica.bg

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.