Проективен рисувателен тест на Вартег

Днес решихме, че би било интересно да разгледаме рисувателния тест на Вартег, създаден от австро-немския психолог Ериг Вартег през 1934 г.. Това е проективен тест, разработен да разкрива аспекти на личността за диагностичен анализ, който се развива в рамките на Гещалт психологическата традиция в Лайпциг, Германия.

Подобно на други тестове за проективно рисуване, този тук се основава на предположението, че съдържанието и качествените аспекти на рисунките отразяват личността на човека, който я създава.

Възможно ли наистина това да е така?

Нека разберем.

Както можете да видите от изображението по-горе, във всеки квадрат има серия от линии и форми.

Ето какво трябва да направите сега:

Вземете празен лист хартия.

Разделете го на 6 квадрата с маркер.

Прерисувайте линиите и/или фигурите, които виждате, във всеки от тях на долната картинка.

След това нарисувайте рисунка във всеки от квадратите на хартията, като се стараете да включите линиите и фигурите в тях.

В празното квадратче нарисувайте каквото пожелаете.

Не поглеждайте тълкуванието, преди да сте завършили рисунките си!

Ако искате да откриете аспекти на несъзнателния си ум, като използвате този тест, нека прочетем тълкуванията:

Morkadis

Вълнообразни линии: този мотив е свързан с емоционалния ви живот. Плавате ли върху вълните или потъвате в/под тях? А може би видяхте и нарисувахте нещо съвсем друго?

Квадрат: квадратът е архитектурна единица. Вашият отговор тук се отнася до чувствата ви към къщата/дома или градината ви. Последните могат да имат отражение върху аспекти на вашата идентичност.

Кръг: тази рисунка се отнася до вашето чувство за себе си. Може да сте се проявили като догматични или експериментални (нарисували сте лице в кръга и т.н.), а може би сте изобразили някакъв вид натиск отвън на вашата личност. Може би сте се видели като слънце или цвете.

Ъгъл: тази рисунка разкрива как се отнасяте към вашите приятели, които са едновременно част от вас и отделени от вас.

Две линии: двете линии символизират неизбежния дуализъм на Вселената, особено що се отнася до двойствеността на пола. Вероятно току-що сте разкрили най-дълбоките си чувства за любовта (от друга страна, може и да не сте.)

Празно пространство: целият ви живот се разкрива в това пространство. Без наличието на подсказки или насоки сте разкрили най-дълбоката си вътрешна същност.

инфо: psychology.framar.bg

Вижте още:

Бърз и лесен тест разкрива колко здраво е сърцето ви

Направете теста с логото на Apple и вижте защо всекидневната ни памет е толкова слаба

Изберете свещ – тест на световно известен психолог

Как се справяте с грешките? Попълнете този тест и ще разберете

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.